İtalya'daki Şüpheli Ölümler

İtalya'da son bir haftada İsviçreli ilaç firmasının grip aşısını yaptıranlardan bazılarının kısa sürede şüpheli biçimde hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak İtalya Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, ilk testlerde ölümlerle aşı arasında bağlantı görülmediğini söyledi.

Ülkede son bir haftada, bu grip aşısını yaptırdıktan kısa süre sonra şüpheli biçimde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bölgede 12'yi bulmasının ardından Sağlık Bakanı Lorenzin açıklamalarda bulundu.
Bakan Lorenzin, bölgelerden aşıdan sonra oluşan şüpheli vaka ve ölümlere ilişkin durum raporlarının çok geç geldiğini belirterek "Bölgeler, aşıların uygulanması ve yan etkisi olduğunda bunu ivedilikle bildirmekle sorumlu. Bu hususta, çok büyük sıkıntı yaşandı" dedi.

Lorenzin, endişeye gerek olmadığını ancak aşılarla ölümler arasında bağlantı varsa sert tedbirler alacaklarını ve ona göre hareket edeceklerini vurgulayarak "Alarm vermeden önce tüm testlerin sonuçları elimizde olmalı. İlk testlerde, İtalyan Eczacılar Ajansı'nın (AIFA) toplattığı aşılarla ölümler arasında bağlantı görülmüyor" diye konuştu.

Bölge yetkilileri ise bakanın aksine şüpheli vakalara ilişkin gerekli bildirimlerin zamanında yapıldığını vurguladı.
Avrupa Eczacılar Ajansı da inceleme başlattı. Şüpheli ölümlerin artmasıyla AIFA, aşının iki partisini toplatmış, ölümlü vakaların olduğu Siena, Siracusa, Prato ve Chieti kentleri savcılıkları soruşturma başlatmıştı.
İsviçreli şirket Novartis ise 1997'den bu yana kullanılan "Fluad" aşısının ölümlerle ilgili olduğuna dair bulgu bulunmadığını belirtmişti.
Kaynak: AA