Antakya Halkı Barış ve Diyalog İstiyor

Antakya Sivil İnisiyatif Grubu Dönem Sözcüsü Alaaddin Taş, bölgede savaş istemediklerini, barış, diyalog ve müzakerelerle iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirtti.

Taş, Antakya Öğretmenevi'nde düzenlediği toplantıda 3 yıllık çalışma sonucunda 'Suriyeli sığınmacıların Hatay üzerindeki Etkileri' konulu hazırladıkları raporu basın mensuplarıyla paylaştı.
Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Hatay'a gelen Suriyelilerin sayısının yıl sonuna kadar 300 bini geçeceğini tahmin ettiklerini belirten Taş, bunun beraberinde birçok sorunu da beraberinde getireceğini kaydetti.

Bu gibi olağanüstü durumlarda ortaya çıkan sorunları, orta ve uzun vadede sosyal, kültürel, ekonomik boyutlarıyla ele alabilecek ve çözebilecek bir modele ihtiyaç olduğunun altını çizen Taş, şöyle devam etti:
''Karşılaşılan sorunlar beş ana başlık altında toplanmakta. Bunlar, güvenlik, intibak, ekonomik, sağlık ve eğitim sorunlarıdır. Alınacak önlemlerin hayata geçirilmesinin temel koşulu koordinasyon ve işbirliğidir. Her alanda uzman yetkililer, karar mercileri, meslek odaları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve yerel inisiyatifler yer almalı. Çok acil bir şekilde bu koordinasyon sağlanmalı, sorunlar ve öneriler masaya yatırılmalıdır. Kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.
Hatay halkı büyük bir özveri, insani, vicdani bir görev bilinci ile bu sorunlara göğüs germekte. Temennimiz odur ki, çatışmalar bir an önce biter ve herkes evine döner. Bölgemizde savaş istemiyoruz. Barış, diyalog ve müzakerelerle iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz. Antakya Sivil İnisiyatifi olarak bütün sıkıntılara ortak olmaya çalıştık. Diliyor ve umuyoruz ki bölgemiz ve ilimiz bir an evvel barış ve huzur ortamına girer ve halkımızın refahı ve mutluluğu hiçbir inkıtaya uğramadan yol alır.''
Taş, hazırladıkları raporu Hatay Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile paylaştıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA