Soma'daki Maden Faciası

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekenin, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini bildirdi.

Balkız, AA muhabirine verdiği bilgide, 13 Mayıs'ta Soma'daki Eynez Maden Ocağı'nda meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili soruşturmanın Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütüldüğünü hatırlattı.
Soma'da ağır ceza mahkemesi olmadığı için Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca fezleke hazırlanarak, iddianameyi hazırlayacak Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğini bildiren Balkız, "Üç değişik suç türüne göre sanıkların sorumlulukları değerlendirilmiş. Sanıkların bir kısmı hakkında kastı aşan taksir, bir kısmı hakkında bilinçli taksir, bir kısmı hakkında ise hata ve kusurla öldürmeye neden olma suçlarından fezleke düzenlenmiş" dedi.

Fezlekeyi henüz görmediklerinin kaydeden Balkız, şöyle konuştu:
"Hem tutuklu olan sanıklar, hem de davaya dahil edilmesi gereken ve hakkında soruşturma izni istenen kamu görevlisi, müfettiş, kömür işletmeleri görevlileri hakkında da bilinçli taksirden birden fazla adam öldürmeye neden olmak suçundan cezalandırılmalarını bekliyoruz. İddianamenin tüm sanıkların ve sorumluluğu bulunan kamu görevlileri için bilinçli taksirden birden fazla adam öldürme şeklinde düzenlenmesini bekliyoruz. Fezlekeyi inceleme imkanı bulamamamıza rağmen aldığımız bilgilere göre, tamamen benimsememiz mümkün değil. Bizim ortaya koyduğumuz iddiaların bir kısmını karşılar nitelikte olduğunu tahmin ediyoruz. Aldığımızda daha geniş bir açıklama yapacağız. Şu anda ihtiyatla karşılıyoruz."
Balkız, bundan sonraki süreçte fezlekeyi değerlendiren Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianameyi hazırlayarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine göndereceğini, ilgili sanıklar hakkında ceza davası açılacağını kaydetti.

Balkız, "Biz 168 şehit ailesine avukat desteği verdik. Hepsiyle ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda da bulunuldu" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmiş, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 36 kişiden 8'i tutuklanmıştı.
Faciaya ilişkin bilirkişi raporunun Eylül ayında Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmesinin ardından savcının talimatıyla gözaltına alınan 24 kişi, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmışlardı.
Kaynak: AA