Sırrı Sürreya Önder: Barışın kilidi Kobani'de yatıyor

HDP milletvekili Sırrı Sürreya Önder, çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Önder, "Kobani olaylarını araştıralım. Barışın kilidi Kobani'de yatıyor" dedi.

Sırrı Sürreya Önder: Barışın kilidi Kobani'de yatıyor
Sırrı Süreyya Önder, Kobani olaylarında ölümlerin meydana gelmesine ilişkin olarak, "Biz insan hayatı söz konusu olduğunda asker mi, polis mi, vatandaş mı olduğuna bakacak kadar ciğersiz değiliz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çözüm süreciyle ilgili 'HDP siyasi parti gibi davranırsa muhatap olmaya devam eder' açıklamasına Sırrı Süreyya Önder'den cevap geldi.

'BALDIRAN ZEHRİ SAÇIYORLAR'

Davutoğlu'nun HDP üzerinden mecbur bırakma diliyle ahkam kestiğini savunan Önder, 'O dil baldıran zehiri saçmaya devam ediyor.' dedi.

'BİZE DİZ ÇÖKTÜREMEZSİNİZ'


Sırrı Süreyya devamında, kendi çizgilerinde siyaset yapanların diz kapaklarının toprağa değmediğini söylerken, kimsenin kendilerine diz çöktürme sevdasına düşmemesi gerektiğini ifade etti.

'HÜKÜMET İNİSİYATİF KAYBETTİ'


Birçok kritik aşamadan geçtiklerini anlatan Önder, bunun aksine Kobani sürecinde hükümetin inisiyatif kaybettiğini iddia etti.

'HALİYLE 'NEDEN' DİYE SORDUK'


Önder ayrıca, HDP'nin bu süreçte hükümete ortaklık teklifinde bulunduğunu açıkladı. Fakat, Kobani'de katliamın sürdüğü sırada kolluk kuvvetlerinin sınıra gidenlere gazla karşılık verdiğini söyleyerek, 'Bizi neden uzaklaştırıyorlar' sorusunun gündeme geldiğini belirtti.

HDP'NİN SOKAK ÇAĞRISI

Bunun üzerine bir çağrı yapıldığını ve bunda demokrasi dışı bir usül, niyet veya ima olmadığını savunan HDP'li vekil, aynısını 1 Kasım'da da tekrarladıklarını fakat olay çıkmadığını söyledi.

'1 KASIM'DA DEVLET YOKTU, PROVOKASYON YOKTU'


Önder'in, 1 Kasım'da yurt genelinde yapılan Kobani'ye destek eylemlerinde olayların çıkmamasının nedeni olarak, '1 Kasım'da demokratik dikkatimiz ve halkın basireti devreye girdiği için hükümet ya da derin güçler provokasyona ortam bulamadılar. 1 Kasım'da devlet yoktu, gördük ki devlet olmayınca provokasyon da olmuyormuş.' ifadeleri dikkat çekti.

'BİZ CİĞERSİZ DEĞİLİZ'

Sırrı Süreyya, Kobani olaylarında ölümlerin meydana gelmesine ilişkin ise, 'Biz insan hayatı söz konusu olduğunda asker mi, polis mi, vatandaş mı olduğuna bakacak kadar ciğersiz değiliz.' dedi.

Bu konuda kimsenin kendilerine vicdan dersi veremeyeceğini savunan Önder, 'Hiçbir ferdimiz yok ki hapis yatmamış, ailesinden biri faili meçhule kurban gitmemiş olsun' şeklinde konuştu.

'BARIŞ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ'

Önder devamında şunları söyledi:

'Kobani olaylarını araştıralım; barışın kilidi orada yatıyor çünkü. (...) Sorumluluğumuz varsa almaya hazırız. Barış için üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yaptığımızı, yapmaya da hazır olduğumuzu dünya kamuoyu önünde ifade ediyoruz.

'ÖCALAN'A SAYGISIZLIK EDEMEZSİNİZ'


En çok kamu düzeni bozulduğu, tehdit altında olduğu zaman görüşmeye ihtiyaç var. Her şey güllük gülistanlıkken niye görüşecekmişiz? Sayın Öcalan'a saygısızlık etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Biz bu tehdit dilinin nereye varacağını bilmeyecek kadar cahil değiliz.

'ÇÖZÜM SÜRECİ HER KOŞULDA DEVAM EDECEK'

Çözüm süreci devam ediyor, her koşulda da devam edecek çünkü Türkiye bu çözüme inandı ve güvendi. Bu hükümeti de bizi de aşıyor.Bu meselenin bir seçim hesabını daha kaldırabilecek bir yapısı kalmadı.'