Milas Zeytin Hasat Şenliği

1. Milas Zeytin Hasat Şenliği kortejle başladı.

Belediye Meydanı'ndan Atapark'a düzenlenen kortejin ardından, halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler sundu.
Muğla Valisi Amir Çiçek, şenlikte yaptığı konuşmada, organik zeytin ve zeytinyağını geniş alana yaymanın, hasattan sofraya zeytinyağını en iyi şekilde ortaya çıkarmanın önemli olduğunu söyledi.

Çiçek, "Milas'ta turizm, tarih ve tarımı hedefledik. 2023'te olguların en iyi yerde olması için çalışma başlattık. Tüm çiftçilerimize zeytin hasatlarının hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş de ürünlerin pazarlanmasına dönük desteklerin artarak devam ettiğini kaydetti.

1998-2013 yıllarında çiftçilere 260 milyon lira zeytinyağı primi verildiğini anlatan Gümüş, "Bu rakam Muğla'da 2013'te 5,8 milyon, Milas'ta da 5,1 milyon lira olarak ödendi" diye konuştu.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel de ilçede 8,5 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, bunların ülke toplamının yüzde 8'ini oluşturduğunu vurguladı.
Zeytin ağaçlarının genellikle dağlık ve engebeli arazilerde bulunması nedeniyle kimyasal ilaç kullanımının yüzde 1 dolaylarında olduğuna değinen Gürel, sezonunda yıllık 95 bin ton zeytin ve 18 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldığına dikkati çekti.
Gürel, Milas'ın zeytin üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını dile getirdi.
- "Marka değer oluşturmamız gerekiyor"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de zeytinyağı üretiminin maliyetli olduğunu ancak hak ettiği ücretlerle satılamadığını söyledi.

Milas'ın zeytin ve zeytinyağına sahip çıktığını ifade eden Gürün, zeytin için marka değer oluşturmak gerektiğini anlattı.
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de zeytinin aynı zamanda barışın simgesi olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin dünyada ön sıralarda olması için 100 milyon zeytin ağacına ihtiyaç duyduğunu belirten Demir, "Dolayısıyla 'Dağ taş zeytin oldu' diyerek zeytini kesmeye ne hakkımız var? İnsanlığa barış, sağlık getiren bu kıymetli ağacımıza her zaman sahip çıkmalıyız, tanıtımını yapmalıyız" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından, şenliğin açılış kurdelesi kesilerek, sembolik zeytin hasadı yapıldı.
Kaynak: AA