Sunta Fabrikası Hakkında Açılan Çevreyi Kirletme Davasında Hapis Kararı

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren Yıldız Sunta fabrikası hakkında çevre mahallelerde oturan vatandaşlar tarafından açılan davada, fabrikanın çevre mühendisine hapis cezası verildi.


Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren Yıldız Sunta fabrikası hakkında çevre mahallelerde oturan vatandaşlar fabrikanın çevreyi kirlettiği gerekçesiyle geçtiğimiz yıl suç duyurusunda bulunmuştu. 11 mahalle muhtarı ve 560 vatandaşın bireysel dilekçesi sonucu açılan davanın son duruşmasında karar belirlendi. Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, Yıldız Sunta fabrikasında çevre mühendisi olarak çalışan Mükremin Yılmaz’a görevi gereği ilgili fabrikanın çevre kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan mevzuat ve belirlenen sınır değerlerine ilişkin tedbirlere uymadığı, ilgili mevzuat ve kanun maddesi uyarıca aykırı olarak fabrikadan çıkan toz vb. maddelerin alıcı ortam olan havaya verildiği ve bu atıkların kalıcı bir etki bırakmamak ile birlikte tesis sahası ve çevresinde yaşayan insan sağlığını tehdit edecek seviyede olması nedenlerinden ötürü 5 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti kararın temyize götürülmesinin yolunu kapatırken, ayrıca konu ile ilgili olarak bir kamu davası açılmasına da karar verdi.
Kaynak: İHA