Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği Havza'da Toplandı

Özgür UYAROĞLU) SAMSUN (AA) Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) 2014 yılı Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın başkanlığında Havza'da gerçekleştirildi.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Alper Tanrısever, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ile birlik üyesi belediye başkanları ve Büyükşehir Belediyesi daire başkanları katıldı.

İki etapta gerçekleştirilen toplantının ilk etabının açılış konuşmasını yapan Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Havza'nın 2 bin yıllık bir termal tarihe sahip olduğunu belirterek, "Havza doğası ile tarihi ve termali ile tam bir turizm şehri. Havza'da yapılacak olan 5 yıldızlı oteller ile ilçedeki mevcut ziyaretçi sayısını arttırma yönünde çalışmalarımız devem ediyor. Termal turizmin yanı sıra Havza'nın Milli Mücadelede oynadığı rol ile de adından söz ettiren bir ilçe" dedi.

Konuşmanın ardından Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından, Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında kırsal turizme yönelik desteklemeleri ve hibe programları hakkında TKDK İl Koordinatörü Bülent Turan, bilgilendirme yaptı.
Toplantıda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlut Özen, turizme yönelik çalışmaları ve destek faaliyetlerini anlattı.
Birlik Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un turizminin sadece termalle veya tarih turizmi ile kalkınmayacağını belirterek şunları dile getirdi:
"Burada yayla turizmini, güneş ve deniz turizmini konuşacağız. İlimizin ülkemizdeki turizm payını nasıl artırırız, bunları konuşacağız. Biz Samsun'da ciddi manada konaklama eksikliği yaşadık. Ciddi manada turizm altyapısı eksikliği yaşadık. Samsun kendisi ile mukayese ettiği şehirlerin en küçüğünde bile 5 yıldızlı otel vardı. Bu ihtiyacı fark ettik. Biraz geç kaldık ama Samsun olarak bunu yaptık. Şu an bir çok beş yıldızlı otellerden kaliteli 2 otelimiz var. Türkiye 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Bunun içinde de 50 milyar dolarlık turizm geliri bekliyor. 50 milyar dolarlık turizm geliri beklentisi içinde Türkiye Samsun'a rol biçecektir muhakkak. Turizm yatırımcısı biraz nazlıdır. Yatırımcıyı ikna etmek için çeşitli taahhütler vermeniz gerekir. Bu yüzden Samsun Büyükşehir Belediyesi bütçesinde turizm çalışmaları için daha fazla pay ayrılacak. Bundan sonra Birliğimizin toplantıları her ay başka bir ilçede yapılacak."
Konuşmaların ardından Şehir Plancısı Dr. Ümit Özcan tarafından katılımcılara Turizm Master Planı sunumu gerçekleştirildi.

İl Mahalli İdareler Müdürü Hayri Şen tarafından ise Turizm Master Planı önermeleri ve gerçekleşmeleri hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler aktarıldı.
Toplantının ikinci etabında ise SAMTAB meclis üyelerinin katılımı ile meclis toplantısı Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Bu bölümde ilk olarak birliğe katılım talebinde bulunan belediyelerin katılımları ve buna bağlı olarak birlik tüzüğünün 3,4,5 ve 7. maddelerinin değişikliği görüşüldü. Yapılan görüşmeler neticesinde Çarşamba, Salıpazarı, Terme, Alaçam, Yakakent ve Kavak belediyeleri birlik üyeliğine kabul edildi. Daha sonra ise diğer gündem maddeleri görüşüldü.
MTAB Meclis Toplantısının ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Termal Su Birliği Yönetim Birliği Meclis Toplantısı Birlik Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Başkanlığında gerçekleştirildi.

Kaynak: AA