Hatay Büyükşehir Belediyesi, Vatandaşlara Anlatılıyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından, vatandaşlara büyükşehir yasası, bu yasayla Hatay'ın altyapı, üst yapı, sosyal ve kültürel yönden nasıl kazanımlar elde edeceğiyle ilgili bilgiler anlatılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dörtyol ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odalarında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, amaçlarının Büyükşehir Belediyesini Hataylılara anlatmak olduğunu belirtti.

Büyükşehir yasasıyla ilçe belediyelerinin, il özel idaresinin ve eski köy hizmetlerinin yaptığı işlerin büyükşehire geçtiğini hatırlatan Savaş, büyükşehir olmakla Hatay'ın önemli kazanımlar elde ettiğini kaydetti.

Savaş, düzenledikleri toplantılarla Hatay'ın büyükşehirle elde ettiği kazanımları anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Remzi Oğuz Yılmaz da yoğun nüfuslu olan Hatay'da belediyeye büyük ve önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Büyükşehir yasası ile vergi ve su ücretleri yönünden avantajların bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
''Büyükşehir Yasası ile tüzel kişiliği kaldırılan köylerde, emlak vergisi kanununa göre binalarda, arazilerde, meskenlerde binde bir, diğer binalarda binde iki, arsalarda binde üç olan emlak vergileri 5 yıl süreyle alınmayacak. Bunun yanında Belediye Gelir Kanunu uyarınca alınması gereken, ilan, reklam, eğlence, elektrik ve hava gazı, tüketim, çevre ve temizlik vergileri 5 yıl süreyle alınmayacak. Yine Gelir Kanunları çerçevesinde olan işgal, tatil günlerinde çalışma ruhsatı, iş yeri açma izni, yapı kullanma izni, kayıt ve suret, plan ve proje tasdik gibi harçlar 5 yıl süreyle alınmayacak.''
Yol, kanalizasyon ve su tesisi harcamalarına, katılma payının 5 yıl süreyle de alınmayacağını belirten Yılmaz, ayrıca içme ve kullanma suları için alınacak olan ücretin en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirleneceği hükmünün getirildiğini de kaydetti.

Hatay Su ve Kanalizasyon İşleri (HATSU) Genel Müdürü İsameddin Çeker ise HATSU'nun yeni kurulan bir yapı olduğunu, yapılan kredi borçlanmalarıyla tüm ilçelerde altyapı konusundaki çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Kaynak: AA