Suriyeli Doktorlara Yeni Ufuklar

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Dünya Sağlık Örgütü, TargeT Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Gaziantep Teknopark işbirliği ile düzenlenen Suriyeli Doktorlara Uyum Eğitimi 24-29 Kasım tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleşiyor.

Suriyeli Doktorlara Yeni Ufuklar
Program çerçevesinde ilk etapta 25 Suriyeli doktor, Türkiye sağlık hizmetleri ve pratikleri hakkında uyum eğitimi alıyor.
Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Suriye’deki iç savaşın en fazla Türkiye’yi etkilediğini ifade ederken, Sağlık Bakanlığı’nın yapıcı bir kararla Suriyelilerin masraflarının karşılanması için uygulamalar geliştirdiğini kaydetti.

Bu sosyal girişimin şuana kadar Türkiye’ye maliyetinin 4.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Dalmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu önemli bir yüktür. Yükümüzün azaltılması için uluslararası kuruluşlar da bir yol haritasıyla Türkiye’ye destek olmalıdır. Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye’ye desteği 189 milyon dolar. Aslında, BM’ye bu konuda haksızlık etmemek gerekiyor. Çünkü başka yerlerde de yardımda bulunuyorlar. Şuana kadar karşılamadığımız bir eksiklik vardı. O da, hekimlik gibi kutsal meslek sahipleri Suriyeli doktorların Türkiye’de boş durmalarını önlemekti. Bu kalifiye sağlık sektörü elemanlarından bugüne kadar yararlanamadık. Bugün GAÜN ve DSÖ işbirliği ile başlatılan bu önemli eğitim programı bize ışık tutacak. Bu eğitimden sonra doktorlarımızın en azından belirli bir ücretle çalışmasının önü açılmalı. Bu konuda mevzuatımız yeterli değil. Ancak uluslararası NGO’ları da kullanarak bir yol haritası çizmemiz lazım. Türkiye’de 2 milyona yaklaşan Suriyeli nüfusun daha çoğu sağlık merkezlerimize gelmedi. Belki daha da çok gelecek. Bunun için, yükümüzü azaltacak yol haritamızı belirleyeceğiz. Konuyu Sağlık Bakanlığımıza götürdük. İnşallah sıkıntı çözülecek. Bu konuda da uluslararası kuruluşların desteğine ihtiyacımız var.”
ACINIZI EN İYİ BİZ HİSSEDİYORUZ
Gaziantep Üniversitesi’nin savaş öncesinde Halep Üniversitesi ile çok iyi ilişkiler içinde olduğunu, Halep’te GAÜN Hastanesi‘ne hasta sevki yapan bir ofisin dahi açıldığını hatırlatan GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ise, “Suriye’deki yangına seyirci kalamazdık. Üç yıldır siz acı çekiyorsunuz. Ama biz de acınızı hissediyoruz. İnşallah, kısa zamanda bu zor durum sulh ile neticelenir ve bu yangın sona erer. Biz ülke olarak, şehir olarak, GAÜN olarak elimizden gelen çabaları en yapıcı ve verimli şekilde sarf ediyoruz. Bunu gönülden ve de bir misafire yapılması gerektiği şekilde yerine getiriyoruz” dedi.

Suriyelilerin barındığı kamplarda Türkçe eğitimi verildiğini, öğrencilere yüksek öğrenim imkanı sağlandığını da hatırlatan Rektör Prof. Dr. Coşkun, “Sağlık alanında hastanemiz her zaman Suriyelilere açık. Her zaman en az 40-50 Suriyeli hasta hastanemizde yatıyor. Suriyeli hekim arkadaşlarımızın bilgilerinin taze kalması için neler yapmamız gerektiğine kafa yoruyoruz. Hele hekimlerin hiçbir zorluk çekmeden mesleklerinin devamının sağlanması için üniversite olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. İnsana ve topluma dokunan sosyal ve sorumlu inovasyon konseptlerini uygulayan anlayışlara üniversitemizde önem veriyoruz ve bu eğitim inovasyonunu da bu ilkeler ışığında düzenliyoruz” diye konuştu.

SAĞLIK 2015 SONRASI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Düzenlenen bu eğitim programının sadece tıp eğitimi değil, aynı zamanda toplumsal bütünlük, kalkınma ve sağlık diplomasisi çıktılarının da olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Teknoloji ve İnovasyon Politikaları Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Vural Özdemir, halihazırda Birleşmiş Milletlerin ve küresel kalkınma uzmanı düşünürlerin 2015 sonrası stratejik kalkınma hedeflerini (Post-2015 Sustainable Development Goals: SDGs) belirlediklerinin altını çizdiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Hangi ülke, dil, kültür coğrafya olursa olsun, ‘sağlık’ toplum içinde ve toplumlararası birleştirici ortak payda olarak fonksiyon görmektedir. Dolayısı ile tıp eğitimi ve sağlık hizmetlerine daha geniş açılardan bakmalı ve tıp, kalkınma ve diplomasi arasındaki mevcut olan bağları daha görünür ve somut hale getirmeliyiz. 2015 sonrası sürdürülebilir küresel kalkınma hedeflerinin tasarlandığı günümüzde Türkiye ve tıp düşünürleri küresel sağlık diplomasisine katkıda bulunmalı ve disiplinler arası çalışmalı. GAÜN-DSÖ-TargeT TTO işbirliği bu anlamda bir yandan sağlık hizmetleri eğitiminde inovasyona imza atılmasını sağlarken, diğer yandan da kalkınma ve barış alanında da önemli bir katkı yapmaktadır.”
SURİYELİ MESLEKTAŞLARIMIZIN EĞİTİMİ ÖNEMLİ
Türkiye’ye göç eden Suriyeliler ile ilgili olarak yaptıkları araştırmalar sonucu, yaptıkları ilk tespitin özellikle sağlıkla ilgili önemli bir eğitim eksikliği olduğunu ifade eden Dünya Sağlık Örgütü Gaziantep Saha Ofisi Yöneticisi Dr. Corinna Reinicke ise, “Konuyu buradaki meslektaşlarımızla tartıştıktan sonra bunun çözümü için çalışmaya başladık. Gaziantep Üniversitesi’nin desteğiyle Suriyeli doktorlara aile sağlığı, temel sağlık hizmetleriyle ilgili bir eğitim sunmaya karar verdik. 6 gün sürecek toplantıda, Suriyeli doktorlara Türkiye’deki sağlık sistemiyle ilgili eğitim vereceğiz. Bu eğitim, doktorların burada uyumu için önemli olacak. Suriyeli doktorlarımız şuanda gönüllü olarak çalışıyor. Önümüzdeki süreçte ücretli olarak çalışmaları konusunda çalışmalarımız olacak” dedi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök ise Suriye’ye en fazla yardımın Türkiye tarafından yapıldığını vurgularken, “Misafirlerimiz akın akın ülkemize gelirken, sağlık sistemini çok hızlı bir şekilde harekete geçirerek, büyük hizmetler verdik. Suriyeli meslektaşlarımızın da bu hizmetin içine dahil edilmesi yolunda çaba gösterdik. Ancak, bu açık tamamı ile kapatılamadı. Şimdi bu çözülme aşamasına geldi. İnşallah, gönüllü doktorlarımızın çalışmalarıyla ilgili tüm sıkıntılar giderilecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA