Serindağ Açıklaması

Adana Ticaret Odası (ATO) 42. Grup Meslek Komitesi'nin organize ettiği 'Adana'ya Kentsel Bakış, Problemler ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı ATOSEV Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Serindağ Açıklaması

Toplantıya, Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nazım Biçer, Çukurova Teknokent Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Ali Kokangül ve AGİD İnşaat Komitesi Başkanı Erhan Çetinus'un yanı sıra çok sayıda mimar, şehir planlamacı ve inşaat mühendisi de katıldı.



"MEZUNLAR, NİTELİKLİ İSSİZ ORDUSUNA DÖNÜŞTÜ'
ATO 42. Grup Meslek Komitesi Başkanı Zeynep Kırılmış'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılışında ilk konuşmayı Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ yaptı. Adana'nın ilk vakıf üniversitesi olduklarını ifade eden Prof. Dr. Serindağ, kentin gelişmesi için Kanuni ismine uygun projeler gerçekleştireceklerini söyledi.

Üniversitelerinde tarihsel araştırmalar da yapacaklarını belirten Prof. Dr. Serindağ, "Adana başta olmak üzere bu coğrafyanın beklentilerini önemsiyoruz” dedi.

Üniversitelerden mezun olanların 'nitelikli işsiz' ordusuna dönüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Serindağ, "İnşaat mühendisi enflasyonu var. Kanuni Üniversitesi olarak sanayici ve öğrencinin iç içe çalışmasını sağlayacağız. Pratiği, sanayiyi bilen üniversite olacağız." diye konuştu.

"BİRÇOK YATIRIMCI MERSİN VE OSMANİYE'YE GİTTİ"
Biçer, "Birçok yatırımcı plansızlıktan İçel ve Osmaniye'ye gitmek zorunda kaldı. Yerel yönetimler birbirleriyle sıkıntılı. Yeni yerleşimin önü açılırken kent merkezinde ise 'yerinde dönüşüm' yapılabilir. Şehrin merkezi yerlerinde alt yapı yapılmadan insan yoğunluğu artırılırsa düzenlemenin bir anlamı kalmaz. Yurt dışında kent merkezlerinde binalar yıkılıp şehir meydanı veya yeşil alan yapılıyor. Onlar buna kentsel dönüşüm diyor. Bizde ise kentsel dönüşüm adı altında binalar yıkılıyor yerine yenileri yapılıyor." şeklinde konuştu.

"KOLTUĞA OTURUNCA UYGULAMA HAYATA GEÇMİYOR"
Adana'da, 22 yıl önce ulaşım master planının yapıldığını belirten Nazım Biçer, "Planlama yapılırken, insanların gideceği noktalara hangi araçla gideceğinden tutun, hızı, kavşak düzenlemeleri yapılır. Önceki başkanlardan biri tarafından kent içindeki kavşaklarda oynama yapıldı. Araç trafiği kısmen rahatladı ama karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayaların ise işi hala zor. Kent içi trafik sorunludur. Adana'nın da trafik sorunu içinden çıkılmaz hale geldi. Bazı şeyler baştan planlanmazsa, kontrol sizden çıkar" diye konuştu.

Adana'ya sahip çıkılarak ortak projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini de önemle vurgulayan Biçer, "Beyin fırtınaları yapmalıyız. Üniversiteleri işin içine katmalıyız. Adana'da yönetici sorunu var. Başkanlar seçilmeden önce 'her şeyi birlikte yapacağız' diyorlar ama koltuğa oturunca uygulama hayata geçmiyor" dedi.

"BU KENTİN İNSANLARININ MUTLU OLMA ŞANSI YOK"
Şehir Planlamacıları Odası adına ise eski Başkanlardan Öner İçelligil bir konuşma yaptı. Gaziantep doğumlu olduğunu belirten İçelligil, "20 yıl Ankara'da eğitim görüp, yaşadım. Gaziantep-Ankara arasında gidip gelirken otobüsler Adana'ya uğrardı. O zamanlar Adana, Doğu ve Güneydoğu'dan 10 binlerce vasıfsız insan göçü aldı. Gelenlerin ilk durakları Adana ve İskenderun oldu. Bu kentin yerlisi ise doğup büyüdüğü kent yerine başka şehirlere giderek yatırımları oralara yaptı. Adana gücünü birleştirmeli. Türkmenbaşı ve Pınar Mahallesi dışında bu kentte şehir planı yapılmadı. Adana boğulmaya devam ediyor. Baraj Gölü etrafındaki yerleşim yerlerinin atıklarının temizleneceği kolektörler yapılmalı. Toplumun fedakarlık göstereceği bir ortam oluşursa Adana kurtulur. Bu şehrin insanlarının mutlu olma imkanı yok. Bundan bizler de sorumluyuz. Mühendisliği iyi yapmalıyız. Aklı ve bilimi kandırırsak, birilerinin çıkarını düşünürsek kazanımlarımızı da kaybederiz. Türkiye'de kentlerin planlamasının 6 ayda yapılabileceği ifade ediliyor. Yurt dışında bu planlama süreci yıllarca devam ediyor" diye konuştu.

KIRILMIŞ:"SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULACAĞIZ"
Adana Ticaret Odası 42. Grup Meslek Komitesi, katılımcılara yönelik anket düzenledi.

Üyelerin görüş ve önerilerinin değerlendirileceğini ifade eden Komite Başkanı Zeynep Kırılmış, "Başta Adana olmak üzere sektörümüzün sorunlarını belirleyip komite olarak çözüm bulmaya çalışacağız. Anketimizde ayrıca Adana'nın marka şehir olması için neler yapılması gerektiği de sorulmakta" dedi.

Kaynak: İHA