Hepatit C'nin En Belirgin Belirtisi 'yorgunluk'

İçel Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Hepatit C'nin Avrupa'da ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek, "En yaygın karaciğer hastalıklarından biri olmasına rağmen henüz bu hastalığın bir aşısı yoktur.

Hepetit C virüsü taşıyan kişilerin yüzde 60 ile yüzde 80'inde hiçbir belirti görülmez. Hepatit C kan teması yoluyla bulaşır. Kronik evrede en yaygın belirti yorgunluktur" dedi.

Hepatit C ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Gürbüz Şen, Hepatit C'nin Avrupa'da ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve yüksek yaygınlık düzeyi, uzun vadeli ön görülemeyen hastalık ilerlemesi, yaşlanan nüfus ve düşük tanı ile tedavi oranları nedeniyle sinsi bir hastalık olarak değerlendirildiğini belirtti.

Hepatit C'nin karaciğeri etkileyen virüs enfeksiyonları grubuna dahil olduğunu kaydeden Şen, "Hepatit C virüse bağlı en yaygın karaciğer hastalıklarından biri olmasına rağmen henüz bu hastalığın bir aşısı yoktur. Kronik Hepatit C uzun vadeli ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Hastaların yaklaşık yüzde 30'unda siroz ve karaciğer kanseri dahil ilerleyen karaciğer hastalığı gelişir. İlk 6 ayda veya akut evrede hiçbir belirti olmayabilir ve çoğu hasta Hepatit C'ye yakalandığını uzun yıllar boyunca fark edememektedir" diye konuştu.

"KRONİK EVREDE EN YAYGIN BELİRTİ YORGUNLUKTUR"
Bu virüsün kronik evrede en yaygın belirtisinin yorgunluk olduğunu vurgulayan Şen, "Diğer belirtiler arasında kilo kaybı, iştah kaybı, eklem ağrısı, mide bulantısı, grip benzeri belirtileri, endişe, dikkat toplama zorluğu, alkol duyarlılığı ve karaciğer bölgesinde ağrı sayılabilir. Hepatit C virüsü taşıyan kişilerin yüzde 60 ile yüzde 80'inde hiçbir belirti görülmez. Hepatit C kan teması yoluyla bulaşır. 1992 yılında kan stoklarında hastalık taraması yapılmaya başlanmadan önce hastalık kan ve organ nakilleri yoluyla yaygın şekilde bulaşıyordu. Günümüzde Hepatit C çoğu kişiye iğne veya ilaç zerk etmek için kullanılan diğer malzemeleri paylaşma yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca jilet, diş fırçaları, delerek vücuda takılan metaller ve dövme ekipmanı gibi uygun şekilde sterilize edilmemiş malzemelere maruz kalan kişiler, hastalığı taşıyan biriyle cinsel ilişkiye girmiş kişiler ve hastalığı taşıyan annelerden doğan çocuklar risk taşımaktadır. Hepatit C virüsü taşıyan, kanla temas, derinin açıldığı tıbbı müdahaleler veya derinin açıldığı diğer müdahaleler sırasında da gerçekleşebilir. Bu yüzden durumundan şüphelenen herkes doktora başvurarak test yaptırmalı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA