Minik Öğrenciler İlk Kez Depremi Yaşadılar

Nuh Çimento İlkokulu’nun minik öğrencileri, Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezinde bulunan simülasyon ile ilk kez depremi yaşadılar.

Minik Öğrenciler İlk Kez Depremi Yaşadılar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak Sekapark Kültür alanında hizmet vermekte olan Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezinde, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümünde Nuh Çimento İlkokulu öğrencilerine deprem eğitimi verildi.

Kocaeli’de büyük bir yıkıma sebep olan 17 Ağustos 1999 depremini yaşamamış, yaşanan acı ve yıkımı görmemiş öğrenciler, eğitim merkezinde izledikleri eğitici kısa film ve deprem simülasyonuyla deprem gerçeğiyle yüzleşti. Depremi daha önce hiç yaşamamış öğrenciler deprem esnasında ve sonrasında aldıkları eğitimi pratikte yaşadıkları deprem simülasyonuyla uygulama imkanı buldu.

Nuh Çimento İlkokulu öğrencileri, Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde görevli jeoloji ve jeofizik mühendislerinden depremle ilgili eğitim aldı. 17 Ağustos 1999 depreminde yaşananları konu alan kısa bir film izleyen öğrenciler depremin yıkıcı etkisine şahit oldu. Depremin oluşum şeklini bilimsel görsellerle öğrenen öğrenciler, deprem öncesinde alınması gereken önlemler ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri eğitmenlerin anlatımıyla öğrendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol gereği Kocaeli’deki tüm okullardan öğrenciler, Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde eğitim alabiliyor. Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde 2014 yılında 3 bin öğrenci deprem eğitimi aldı. Öğrencilere deprem bilincini aşılamak depremi simülasyonla yaşatarak öğretmek amaçlarıyla yapılan eğitimlerde öğrenciler, deprem öncesi alınacak tedbirler ve deprem sonrası yapılması gereken tüm konularda bilgilendiriliyor. Eğitim merkezinin yanı sıra okullarda da eğitmenler tarafından eğitim çalışmaları sürdürülüyor. Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezinde eğitim çalışmalarının yanı sıra şehrin çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş 16 adet deprem istasyonuyla bölgedeki sismolojik yer hareketleri ölçülerek gözlemleniyor.
Kaynak: İHA