Hacettepe Üniversitesinde Aşı Üretim Çalışmaları

Hacettepe ǜniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent GümüşŸel, difteri, tetanos ve hepatit B aşŸılarının araşŸtırma ve gelişŸtirme çalışŸmalarını üniversite bünyesinde yürüttüklerini, üretimlerinin de Keymen İlaç firması tarafından üretileceğŸini belirtti.

Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen Biyoteknolojik ǜrünler ve Biyobenzerler Sempozyumu'na katılan GümüşŸel, gazetecilere yaptığŸı açıklamada, Türkiye'de özellikle üretiminde patent sıkıntısı olmayacağŸını düşŸündükleri difteri, tetanos ve Hepatit B aşŸısının üretiminde Hacettepe ǜniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin bir çalışŸma yürüttüğŸünü söyledi.

ǜniversite olarak ilaç Ar-Ge merkezi kuracaklarını dile getiren GümüşŸel, Bilim Sanayi ve Tekonoloji BakanlığŸı tarafından desteklenen program kapsamında üniversitenin bir proje yürüttüğŸünü kaydetti.

ǜniversitede oluşŸturacakları Ar-Ge merkezi ile farklı ilaçlar konusunda çalışŸmalar yapacaklarını anlatan GümüşŸel, "Difteri, tetanos ve Hepatit B aşŸılarının araşŸtırma ve gelişŸtirme çalışŸmalarını üniversitemiz tamamlayacak, üretimleri de Keymen İlaç, Ankara Organize Sanayi'de kurduğŸu aşŸı üretim fabrikasında hayata geçirecek" dedi.

Bu proje ile Hacettepe ǜniversitesi'nin ilaç üretimi konusunda bütün bilgi birikimini uygulamaya dökeceğŸini ifade eden GümüşŸel, "İlaç sanayi ile üniversitenin bilgi birikimi yan yana geldiğŸinde Türkiye'de birçok şŸeyi başŸarabileceğŸimize inanıyorum. Bunu da 2019'da hep birlikte göreceğŸiz" diye konuşŸtu.
Prof. Dr. GümüşŸel, üniversite ile sanayinin işŸbirliğŸine önem verdiklerini kaydetti.

Türkiye'de yerli morfin tabletlerinin eksik olduğŸunu ve bu doğŸrultuda Hacettepe ǜniversitesi olarak yerli ilaç sanayisiyle işŸbirliğŸi yaptıklarını anlatan GümüşŸel, bu çalışŸmada SağŸlık BakanlığŸından ruhsatlandırma aşŸamasına geldiklerini bildirdi. GümüşŸel, bunun son derece önemli bir çalışŸma olduğŸunun altını çizdi.
ǜniversitelerin herhangi bir konuda bir eksikliğŸi sanayi ile işŸbirliğŸi yaparak gidermesi gerektiğŸini savunan Bülent GümüşŸel, şŸunları söyledi:
"AşŸı ve morfin konusu bile Türkiye'de üniversitenin nerede olması gerektiğŸini bizlere çok net gösteriyor. Morfin Türkiye'de olmayan son derece önemli bir şŸeydi. AşŸı konusunda biz vesile olduk. Yerli aşŸı üretmemiz gerekiyor. ǜniversitemizdeki Ar-Ge merkezi ile teknolojik ilaçların üretimiyle ilgili bir Ar-Ge merkezini de Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz."
 
Kaynak: AA