Kısırlık nedir?

Op. Dr. Aytuğ Kolonkaya, kısırlık hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kolonkaya kısırlığın kadının yaşıyla ilgili bir şey olduğunu söyledi.

Kısırlık nedir?
Beyaz TV'de yayınlanan El Bebek Gül Bebek programına konuk olan Op. Dr. Aytuğ Kolonkaya, kısırlık hakkında merak edilen sorulara cevap verdi.

35 YAŞ ÜSTÜNDEKİ KADINLARDA SÜRE 6 AY

Kısırlığın tanımının kadın yaşıyla ilişkili bir şey olduğunu söyleyen Aytuğ Kolonkaya, 'Kadın yaşı 35'in altında ise kısırlık bir yıl boyunca korunmasız ilişkide bulunan bir çiftin gebe kalamaması demek. Eğer kadın yaşı 35 yaşın üstünde ise bu süre 6 ay. Neden bir sene veya 6 ay? Çünkü; yaş ilerledikçe müdahaleler daha zor kaynaklar daha azalıyor. Kadındaki yumurta sayısı ve kalitesi düştüğü için 35 yaşın üstünde artık fazla beklemek istenilmiyor 6 ayda hemen müdahale edilmek isteniliyor' dedi.

ÇİFTLER NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
 
Bize devamlı soruluyor 'yeni evlenmiş çift ne zaman doktora gitmeli'? diyen Aytuğ Kolonkaya 'Kadın 35 yaşın altında ve bir yıl boyunca korunmasız ilişkiye giriyor ve hamile kalamıyorsa, kadın 35 yaşın üstünde 6 ay boyunca korunmasız ilişkiye giriliyor ve hamile kalamıyorsa doktora gidilmeli şeklinde konuştu.

Kısırlığın nedenleri yüzde 30 kadında, yüzde 30 erkekte diyen Aytuğ Kolonkaya 'Geriye yüzde 40 kalıyor. Bunun yüzde 20'si ikisinde aynı anda, hem kadında yumurta az, hem erkekte sperm kalitesi az. Geriye bir yüzde 20 kalıyor, bu yüzde 20'lik bölüm malesef bir fikrimizin olmadığı bölüm.  Biz buna açıklanamayan kısırlık diyoruz. Bizim elimizdeki olanaklar sınırlı ve biz bu olanaklar içinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.