Dev-sol'cunun Mezarı 32 Yıl Sonra Bulundu

12 Eylül döneminde Dev-Sol saflarında bulunan ve 5 Kasım 1981 tarihinde Alankent’te jandarma ile girdiği çatışmada vurularak hayatını kaybeden ancak o günden bu yana cesedi bulunamadığı için mezarı da olmayan Necdet Pişmişler’in naaşı 32 yıl sonra bulundu.

Dev-sol'cunun Mezarı 32 Yıl Sonra Bulundu

1955 yılında Bursa’da doğan, devrimci düşüncelerle 70'li yılların başında Bursa'da tanışan, İTÜ İnşaat Mühendisliği’ni kazanarak gittiği İstanbul’da önce Liseli Dev-Genç saflarına geçen Necdet Pişmişler, Dev-Sol’un tasfiye döneminde THKP-C’ye geçti.

AYBASTI’DA ÇATIŞMADA ÖLDÜ
1980 Şubat’ında Bursa'da yakalanarak tutuklanan, İstanbul-Sağmalcılar Cezaevi'nde bir süre kalan Necdet Pişmişler, aynı yıl cezaevinden firar etti. Firarı bile 4 ay sonra fark edilen Necdet Pişmişler, örgüt tarafından ‘Kır gerilla faaliyetini örgütlemek için’ Karadeniz'e gönderildi. Ordu’ya gelen ve Aybastı’ya geçen Necdet Pişmişler, burada oluşturduğu gerilla birliğine komutanlık etmeye başladı.

Devrimci hareketin ilk kır gerillası geleneğini oluşturan Necdet Pişmişler, bugün Kabataş sınırları içerisinde kalan Alankent’te 5 Kasım 1981 günü yerini haber alan jandarma ile çatışmaya girdi. Çatışmada öldürülen Necdet Pişmişler’in cenazesi uzun süre bulunamadı. Ailesinin 32 yıl boyunca oğullarının ölüsü veya dirisinden haber almak için yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı.

MEZARI 32 YIL SONRA BATAKLIKTA BULUNDU
Aradan geçen yıllar içerisinde Necdet Pişmişler’in Fatsa ve Aybastılı dava arkadaşları ve yeni yetişen genç kuşak yıllarca onun mezarını aradı. O dönemi yaşayanlar, şahitler ve duyumlardan yola çıkılarak yapılan araştırmalar sonunda jandarmanın cenazesini ‘uygun bir yere göm’ diye verdiği kişinin ‘Necdet Pişmişler’in cenazesini hortumla yıkadıktan sonra battaniyeye sarıp Perşembe Yaylası'nın sulak bir kısmına attığı’ bilgisi üzerine araştırma başlatıldı.

Arkadaşlarının Aybastı-Perşembe yaylasında eski bir mezarlığın dışında, eskilerin ‘bataklık’ olarak adlandırdığı kısımda birkaç taşın yan yana dizilmiş olmasından şüphelenerek başlattığı kazı çalışmalarında Necdet Pişmişler’in mezarı battaniyeye sarılmış olarak bulundu. Mezarını bu şekilde bırakan arkadaşları daha sonra Pişmişler’in mezarını mermerden yaptırdı. Yaptırdıkları mezarın başında bir araya gelen arkadaşları kısa bir anma töreni yaptı.

İTÜ’YÜ 5.’LİKLE BİTİRMİŞ
Arkadaşlarının anlatımına göre Necdet Pişmişler’in İTÜ İnşaat Mühendisliği’ni 5.’likle bitirdiği daha sonra Dev-Sol'a katıldığı öğrenildi.
Kaynak: İHA