Manisa Eczacı Odası 'ilaçta Taban Fiyat Uygulaması'Konusunda Endişeli

29. Bölge Manisa Eczacı Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, 1 Ekim’den itibaren ilaçta taban fiyat uygulamasına geçildiğini belirterek, bu uygulamanın 14 kalemde yapıldığını fakat; bu 14 kalemin ileride daha da artacağından endişeli olduklarını söyledi.

Manisa Eczacı Odası 'ilaçta Taban Fiyat Uygulaması'Konusunda Endişeli

29. Bölge Manisa Eczacı Odası, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla eczane camlarına “SGK’nın taban fiyat uygulaması sonucu ilaç alırken ödeyeceğiniz ücretler arttı. 1 Ekim 2014’te başlayan yeni fiyat farkı ödemesinin eczacınızla hiçbir ilgisi yoktur” afişleri astı. Konuyla ilgili açıklama yapan 29. Bölge Manisa Eczacı Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, “Eskiden 5 lira fiyat farkı çıkarken, bugün bu rakam arttı. Vatandaşlar neden böyle oldu diye soruyorlar. Bizlerde eczanelerimize astığımız afişlerle onları bilgilendirmeye çalışıyoruz” dedi.

1 Ekim’den itibaren ilaçta taban fiyat uygulamasına geçildiğini belirten Kurtuluş, bu uygulamanın 14 kalemde uygulandığını, fakat; bu 14 kalem ileride daha da artacağından endişe ettiklerini söyledi.

Bu durumun hastanın daha fazla ücret ödeyeceği anlamına geldiğini iddia eden Kurtuluş, “Bugün SGK’nın üçte birini halk öder duruma geldi. Bunun içinde sadece ilaç masrafı değil, diğer masraflarda yer alıyor. Biz her zaman 'parasız sağlık, parasız eğitim diyoruz' ama işin bu tarafa doğru gelmesi bizleri günden güne zorlaştırıyor. Parayı alan kurumlar biz olduğumuz için sanki bu parayı biz talep etmişiz gibi konuşuluyor. Bu durum Sağlık Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri altında yapılan sağlıkta dönüşüm programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu bir tasarruf tedbiri sayılmaz.” diye konuştu.

Kurum tarafından ödenmeyen ilaçların olduğunu belirten Kurtuluş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar ödemeden çıktığı için fiyatları gün geçtikçe artıyor. Açıkçası daha da pahalı hale geliyor. Bu durumda olan birçok ilacımız var. Bu durum direk halka yansıyor. Kötü gün dostu olduğumuz zaman vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Ama yardımcı olamadığımız durumlar bizim için üzücü bir durum. Eczaneye ilaç almaya gelen biri ilaç almadan döndüğü zaman bizim için kötü bir durumdur. İlaç başka bir şeye benzemiyor. Bir televizyon alacak kişiye bugün alma, başka zaman alabilirsin diye bilirsiniz ama ilaç alacak kişiye bugün alma başka zaman al diyemezsiniz. Kucağında çocuğu olup ilaç alamadan giden insanlar var. İlaçları veresiye yazıyoruz. Veresiye yazdığımız için bizler de sıkıntı yaşıyoruz. 2013 yılında Türkiye’nin yarısına röntgen, MR çekilmiş. Tasarruf tedbirleri alınmalı ama bu sağlıkta olmamalı. Hastalık gibi bir durumda global bütçenin uygulanması çok mantıklı değil. Çünkü önümüzdeki sene kaç kişi hasta olacak, ne kadar ilaç kullanılacak bunu kimse bilemez. Salgın hastalıklar olabiliyor.”
Kaynak: İHA