Soma'da Kurulması Planlanan Termik Santral

Soma Belediye BaşŸkanı Hasan Ergene, ilçelerinde termik santral kurulmasını desteklediklerini, yatırımın önünün açılması için yasal düzenleme yapılması gerektiğŸini söyledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ergene, Yırca köyünde kurulması planlanan termik santralde bir açmaza girildiğŸini, yatırımın devam edebilmesi için yasal düzenlemenin şŸart olduğŸunu söyledi.

Belediye olarak bu yatırımı desteklediklerini ifade eden Ergene, Yırcalılar'ın mağŸdur edilmemesi, tüm yasal haklarını alması gerektiğŸini ifade etti.

Türkiye'nin bu santrale ihtiyacının olduğŸunu kaydeden Ergene, "Biz termik santral yatırımını destekliyoruz, yapılmasını arzu ediyoruz. GeldiğŸimiz noktada bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Zeytinlik alanlara bunların yapılabilmesi 1930'lu yıllarda çıkarılan yasaya aykırı. Dolayısı ile ruhsat vermemizin imkanı yok. Yasal düzenleme meclisin yetkisindedir. TBMM gerekli düzenlemeleri yapar, santral yatırımı devam eder. Yasal düzenleme yapılmadan yatırıma devam edilmesi mümkün görünmüyor. Bu kanun bu hizmete engeldir" dedi.

Santralin kurulması halinde ilçe ekonomisine büyük katkı sağŸlayacağŸını, ilçenin yaşŸadığŸı sıkıntılara rağŸmen geçimini madencilik ve enerji üretiminden karşŸıladığŸını ifade eden Ergene, "kömür ve termik santraller olmazsa Soma'nın yok olacağŸını" ileri sürdü.
Santral için kesilen ağŸaçların ekonomik getirisi değŸerlendirildiğŸinde farklı bir tablonun ortaya çıktığŸını da dile getiren Ergene, sözlerini şŸöyle sürdürdü:
"Fikir jimnastiğŸi yaparsak 6 bin zeytin ağŸacı kesilmişŸ. Bunun ülke ekonomisine katkısı nedir ? Yılda 500-600 bin lirayı geçmez. Halbuki buraya kurulacak termik santral 2-3 bin kişŸiye işŸ kapısıdır. ǜlkemiz ekonomisi için önemlidir. 2 milyar 800 milyon kilovat saat elektrik üretecek. Bunun parasal boyutu 500 bin lira falan değŸil, 400-500 milyon lirayı buluyor
LJevremizi koruyalım, hepimiz duyarlıyız. Mevcut santralin baca gazı ile alakalı sıkıntıları yaşŸayan biziz. Ama geçim kaynağŸımız bu bizim. Soma'nın tarım arazileri 10 bin kişŸiye zor bakar. Bu hususlar gözden kaçırılıyor. Bunları söylerken Yırca köylüsüne düşŸman değŸilim. 'Yırcalılar mağŸdur edilsin' düşŸüncesinde de değŸilim. Yasaların belirlediğŸi her türlü haklarını sonuna kadar alsınlar. Gerekli müracaatları yapsınlar alsınlar, açılacak santralde istihdam da edilsinler."

 
Kaynak: AA