Çaldağı'ndaki Madene Çed Onayının Verilmesi

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, yaklaşık 2 milyon ağacın kesileceğinin ileri sürüldüğü Çaldağı Nikel Madeni projesinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunun onaylanmasına ilişkin, "Bu bir cinayettir, doğa katliamıdır" dedi.

Ören, Çaldağı'ndaki maden sahasında yaptığı açıklamada, konuyla ilgili TBMM'de iki defa araştırma önergesi verdiğini söyledi.

Ören, ÇED raporunun yanlış olduğunu ve bazı maddelerin rapora eklenmediğini ileri sürdü.
Söz konusu raporun onaylanmasının, Gediz havzasının "ölüm fermanı" anlamına geldiğini iddia eden Ören, "Çaldağı'nda 250 bin ağacın kesilmesine karşı Turgutlu halkı ile 8 yıldır vahşi madenciliğe karşı mücadele vermekteyiz. Çaldağı sadece bir çevre felaketi konusu değildir. Siyaset, ticaret ve uluslararası ilişkilerle ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezi, uluslararası RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan Gediz havzasının nasıl yok edileceğinin projesidir" diye konuştu.

"Verilen ÇED raporu ile 6.5 milyar dolarlık şirket buradan maden çıkaracak" diyen Ören, "Ancak 15 yılda Gediz havzasında üretilen tarım ürünlerinden elde edilen gelir 60 milyar doları bulacaktır" ifadesini kullandı.
Ören, yıllık ortalama 4 milyar liralık tarımsal üretim yapılan Gediz havzasının "vahşi madenciliğe" kurban edilmeyecek kadar değerli olduğunu savunarak, "Bu izinleri verenler burada büyük veballer altında da kalmışlardır. Tüm Türkiye'nin çevrecileriyle nasıl Soma Yırca'da yapılan eylemler sonuç verdiyse bizde burada böyle bir kamuoyu ile mücadele edeceğiz" dedi.

Çaldağ'da madene izin vermeyeceklerini dile getiren Ören, şöyle devam etti:
"Bu bir cinayettir, bu bir doğa katliamıdır. Direneceğiz, direncimizi bu rapora imza atanların doğayı katletmesine, insan sağlığına zarar vermelerini engelleyene kadar devam ettireceğiz. Mücadelemizi hem hukuksal olarak, hem de çevresel etkinliklerle sürdürerek tüm dikkatleri buraya çekerek sürdüreceğiz."
Basın açıklamasına CHP Turgutlu İlçe Başkanı Vahit Doğrucu ile parti yöneticileri de katıldı.

Kaynak: AA