Bütünşehir Yasası'nın Tarihi ve Kültürel Değerlere Etkisi Tartışıldı

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Bütünşehir Yasası'nın partisel çekişmeleri gündeme getirmeden tekrar kurgulanması gerektiğini söyledi.

Sözen, Antalya Kent Konseyi'nce EXPO Center'da düzenlenen "Tarihi ve kültürel değerlerin korunmasında yerelin sorumluluğu" konulu panelde yaptığı konuşmada, Bütünşehir Yasası'nın toplumsal dönüşüm yasası olduğunu belirtti.

Kültür varlıklarının çok hassas bir konu olduğunu, bu doğrultuda insanların bulunduğu yerden koparıldığında birikimlerinin değiştiğini, kente uyum konusunda zorlandıklarını anlatan Sözen, Bütünşehir Yasası'nın vatandaşlara sağlayacağı olanakların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bütünşehir Yasası çıkarılırken çok tartışıldığını ve iyi niyetle çıkarıldığını söyleyen Sözen, yasa ile hizmet götürülecek bölgelerdeki farklılıkların iyi irdelenmesi gerektiğine işaret etti.
İnsanın coğrafyası değiştirildiğinde ve terk edilmiş bir yerin neye dönüşeceği bilinmediğinde bir doğa sorunu yaşandığını ifade eden Sözen, "Bütünşehir Yasası'nı daha sakin kafalarla, yasanın olumlu ve olumsuz yönlerini partisel çekişmeleri gündeme getirmeden, Türkiye'nin kültürüyle ve insanıyla oynadığımızı bilerek tekrar kurgulamalıyız. Bu yasanın yeniden tartışılmasını istiyorum. Meselenin özünde bir toplumsal anlaşma olmalıdır" dedi.

Sözen, Türkiye'deki tüm kesimlerin yasanın kendi açılarından gördükleri olumlu ve olumsuz yönlerini ilgili birimlere çeşitli yollarla aktarması gerektiğine işaret etti.
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır da 1980'li yıllarda yerel yönetimlerdeki yasa değişiklikleriyle küçük yerleşmelerin belediye haline gelmesinin problemlerin çözümünü zorlaştırdığını kaydetti.

Kültür varlığıyla ilgili en uç noktada yaşayan vatandaşın bölge kumlarıyla ilişkilerini kurarak ilişkilerin sağlıklı bir şekilde korunabilmesi gerektiğini anlatan Bakır, "Kültürel varlıkların yerel yönetimler tarafından tespitlerinin yapılması ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması gerekmektedir. Yoksa süre geçtikçe bu değerlerin korunması mümkün olamamaktadır" diye konuştu.

Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt ise Bütünşehir Yasası kapsamında uygulanacak çalışmaları yakından takip ettiklerini bildirdi.
Kaynak: AA