Denizli Karabağlar'da Muhtarlarla Buluştu

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Karabağlar'da muhtarlarla biraraya geldi.

İzmir'in en büyük ilçesi olan Karabağlar muhtarlarının sorunlarını dinleyen Denizli, çözüm önerileri üzerinde de görüş alışverişinde bulundu. 53 muhtar ve Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç'un katıldığı toplantıda muhtarların dile getirdiği sorunlar genellikle kentsel dönüşüm, okullar, doğalgaz, ulaşım, sentetik uyuşturucular başlıklarında yoğunlaştı.
Muhtarların sorunlarını dinledikten sonra konuşan Denizli, Karabağlar ilçesinin İzmir'in en büyük ilçesi olduğuna dikkat çekti. Denizli, "Karabağlar İzmir'in gelecek vadeden bir ilçesi. Bugün için Karabağlar'ın içinde bulunduğu durum için iç açıcı şeyler söyleyemesek de gelecekte çağdaş kent standartlarını yakalayan bir Karabağlar göreceğiz. AK Parti hükümeti olarak bizim sorumluluk sahamıza giren alanlarda, özellikle okullar konusunda çok mesafe aldık. Şu anda 7 okulunun inşaatı bitmek üzere, 3 okulumuzun temelini de Aralık ayı itibariyle atacağız. Kamulaştırma ile ilgili sıkıntılar var, ilçede yeterli kamu arazisi yok, imar konusunda sıkıntılar var ama tek tek bu sorunları çözüyoruz. Gençlik Merkezimizin temeli de bu hafta atılacak.

Hepimiz biliyoruz ki Karabağlar'ın en önemli sorunu kentsel dönüşüm. Ne yazık ki bu alanda son 10 yılda yapılmış hiçbir şey yok. Hem Büyükşehir hem de Karabağlar Belediyesi Karabağlar'da kentsel dönüşüm konusunda şimdiye kadar yetersiz kaldı. Soruna bütüncül bir yaklaşım sergileyen çağdaş ve yenilikçi bir vizyon Karabağlar'da ne yazık ki yok. Bizim hükümet olarak yaklaşımımız yerinde kentsel dönüşüm. Vatandaşlarımızın hoşnut olacağı bir dönüşüm. 3 bine yakın depo konut yapılacak. Bazı vatandaşlarımız depo konutlara yerleştirilecek. Bölgesindeki dönüşüm bittiğinde ise isterse yaşadığı mahalleye geri dönecek. Ancak vatandaş depo konutta kalmak isterse de orada kalabilecek.

Kentsel dönüşümün ve depreme dayanıklı çağdaş konut probleminin İzmir'de sadece Karabağlar ilçesinin sorunu olmadığını belirten Denizli "Aslına bakarsanız kentsel dönüşüm ve güvenli bina stok sorunu sadece Karabağ'lar da yok. İzmir kent merkezinin neredeyse tamamında bu sorun var. İzmir'de kentsel dönüşüme nereden başlasak diye soruyorlar. Ben de yıkıma Kordon'dan başlayın diyorum. Olası bir depremde kıyı kesiminde büyük bir yıkım olma ihtimalini göz ardı edemeyiz. Sosyal donatılarıyla, eğitim ve yeşil alanlarıyla modern yepyeni bir kent kurmamız gerekiyor. Bir an önce birlikte adım atarak bu kenti daha yaşanabilir bir hale getirmemiz gerekiyor.

İZMİR'DE EKONOMİK OLARAK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ FİNANSE ETMEMİZ ZOR
İzmir gibi çok geniş bir alanda kentsel dönüşüm yapılacak bir kentte o kentin ortaya çıkacak parasal maliyeti finanse edebilmesi gerekiyor. Benim görüşüm ise İzmir'in şu anda kentsel dönüşümü finanse etmekte zorlanacağı yönünde. Düşük yeni yatırım oranı ve artan işsizlik ile İzmir'de kentsel dönüşüm kolay değil. Bu şartlar altında kentsel dönüşümün 3-5 yılda bitirilebileceğini düşünmüyorum. İzmir'in yeni bir üretim seferberliğine ve aynı anda yürüyen bir kentsel dönüşüme başlaması gerekli.

Toplantıda muhtarlıkların kentlerimiz ve demokrasimiz için vazgeçilmez kurumlar olduğunu ve idari açıdan daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirten İlknur Denizli "Muhtarlar bizim elimiz, kulağımız her şeyimiz. Muhtarlık toplumsal taleplerin yerel ve merkezi yönetime iletilmesinde çok önemli. 2013 yılında çıkardığımız Torba Yasayla mali açıdan güçlendirdiğimiz muhtarlarımızın, katılımcı, çoğulcu demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu unutmadan idari olarak da güçlendirmeye devam edeceğiz."
İlknur Denizli konuşmasının sonunda, muhtarlara Karabağlar'ın sorunlarını çözmekte destek olacağının sözünü verdi. "İster Ankara'da, ister İzmir'de ihtiyacınız olduğunda sizinle birlikte sorunların çözümüne yardımcı olacağım. Karabağlar için ne yapmamız gerekiyorsa ele ele verip birlikte yapalım. Benim bu konuda her zaman yanınızda olduğumu bilmenizi istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA