Yırca Köylüleri Kesilen Zeytinlerini Hasat Ediyor

Manisa'nın Soma ilçesinde Yırca Mahallesi'nde yapılması planlanan termik santral nedeniyle 6 bine yakın zeytin ağacı kesilen köylüler kesilen ağaçlardan zeytinlerini hasat ediyor.

Yırca Köylüleri Kesilen Zeytinlerini Hasat Ediyor

17 yıldır çocuk gibi bakarak büyüttüğü yaklaşık 180 zeytin ağacını bir gecede kaybettiğini belirten Yırca köyü sakini Cemil Çelikkaya, "Tarlamın içindeki bu zayiatı görüyorsunuz. Bu zayiatın dibindeki mahsul bizim zeytinimiz. Kesilen ağaçlarda bulunan mahsullerimiz zebil olmasın diye acıdığımızdan alıyoruz. Normalde bu hasat yaklaşık 20 gün sonra yapılması gerekiyordu. Toplaması adeta eziyet, kolumuz, bacaklarımız, belimiz koptu. Ağaçlar kesilmeden önce 20 bin lira yapacak hasat, şu anda 3 bin lira yapmaz." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DESTEK İSTEDİ
Zeytincilikle geçinen ve başka hiçbir geliri ve mesleği olmadığını kaydeden Hüseyin Kutlu ise "Bu sene iyi bir hasat bekliyorduk. Şu an mahsulümüz yerlere döküldü. Bu zeytinin kilosunu dalından toplasaydık, 4-5 liraya satacaktık. Şu an için kilosunu yaklaşık 1,5 liraya dahi zor satacağız. Zaten yarısı da heder olmuş vaziyette. Yetkililerden bizi mağdur etmemelerini istiyoruz. Soma zaten 2014 yılında ülkenin gündeminden hiç düşmedi, önce maden faciası, şimdi de Yırca. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bizi görmesini istiyoruz. Somalı olarak bizim bu mağduriyetlerimizi gidermesini ve bize sahip çıkmasını talep ediyoruz." dedi.

"HEM AĞLIYORUZ, HEM TOPLUYORUZ"
Ayşe Çelikkaya ise "Sabah erkenden işçilerimizle beraber geldik. Geldiğimizde zeytinlerimizin hepsini yere yatırmışlar. Burada şirketin güvenlikçileri ile kavgalaştık. Şimdi de zeytinlerimizi toplamak için geldik. Zeytinlerimize bakıyoruz, hem ağladık, hem üzüldük, hem de burada zeytin ağaçlarımızın dibinde zeytinlerimizi topluyoruz. Zeytinlerimiz perişan halde. Hepsini çiğnemişler, ezmişler." dedi.

"BU NASIL VİCDANDIR"
Şükran Kutlu, "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok üzgünüz. Her tarafı ezmişler geçirmişler. Üzerinde zeytinle mahsulle bunu nasıl yaptılar, anlamıyorum, bu nasıl vicdandır bilmiyorum. Üzgünlükten ne yapacağımızı bilmiyoruz. Zeytinlerimizi çamurun içeirsinde topluyoruz, heder olmasın malımız diye" dedi.

Kaynak: İHA