Başbakan uyuşturucuya karşı savaşı başlattı

Başbakan Ahmet Davutoğlu; bonzai türü kimyasal uyuşturucu kullanımı ile Türkiye’nin gündeminde öne çıkan gençlerin uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele için start verdi

Başbakan uyuşturucuya karşı savaşı başlattı
Davutoğlu; uyuşturucu kullanımına karşı kamu birimlerini etkin bir şekilde faaliyete geçirmeyi amaçlayan ve uyuşturucu ile mücadelede kamu birimlerini seferberlik haline geçirmeyi hedefleyen bir tutum içine girdi.

Davutoğlu'nun imzasını taşıyan Başbakanlık Genelgesi, 13 Kasım Perşembe günü Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Genelge, uyuşturucu ile mücadelede bir nevi kamuda seferberlik başlatılacağının işaretlerini taşıyor. Başbakanlık genelgesinde şu ifadeler yer aldı:

UYUŞTURUCU ÖNEMLİ SORUN
“Uyuşturucu madde kullanımı, toplumun ve bireylerin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden psikolojik, ekonomik, sosyal vb. çok boyutlu, önemli bir sorundur. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde hızlı bir şekilde yayılarak bireylerin ve toplumun geleceğini tehdit eden bu halk sağlığı problemi ile mücadelenin, ilgili tüm paydaşlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde sürdürülmesi zorunludur.

Toplumun huzur ve güvenliğini derinden sarsan, özellikle gençler arasında yayılma eğilimi gösteren uyuşturucu madde kullanımının önlenebilmesi için; ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gerekli tedbirlerin alınması, özellikle gençlerin ve bütün vatandaşlarımızın farkındalıklarının artırılması, bu konuda eğitim ve önleme faaliyetlerine önem verilmesi gerekmektedir.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EYLEM PLANI

Uyuşturucu ile mücadelenin tüm boyutları ile yeniden ele alınarak bu konuda temel stratejilerin belirlenmesi ve eylem planlarının hazırlanması zorunlu hale gelmiştir. Bu amaçla; ilgili bakanlıklar tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kuruluna sunulan “Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Taslağı” kapsamında yürütülecek çalışmaların temel amacı; uyuşturucu maddelere erişimin engellenmesi, bu maddelerin arz ve talebinin ortadan kaldırılması, bağımlılara tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunularak topluma yeniden kazandırılmaları olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede, uyuşturucu ile mücadelede kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, temel stratejileri belirlemek ve eylem planlarını hazırlatmak, onaylamak, gerektiğinde değiştirmek, güncellemek ve uygulanmasını takip edip değerlendirmek üzere; Başbakan tarafından görevlendirilecek bir Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve sağlık Bakanları ile Başkan tarafından uygun görülecek üst düzey kurum temsilcilerinin katılımıyla Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu oluşturulmuştur.

Gerekli görüldüğünde, Yüksek Kurul Başkanı tarafından; kurul, alt kurul, teknik kurul, komite, danışma grupları ve geçici ve kalıcı çalışma grupları ile il ve ilçe kurulları oluşturulabilecektir. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcileri de kurul toplantılarına davet edilebilecek, kurul, alt kurul ve komite çalışmalarında yer alabileceklerdir.

Kurulların kimlerden oluşacağı, görevleri, çalışma usul ve esasları, yıllık toplantı sayısı ile toplantı zamanları Yüksek Kurul Başkanı tarafından belirlenecek, Sağlık Bakanlığınca ilgili kurumlara duyurulacaktır. Sekretarya hizmetleri, alınan kararların uygulanmasının takibi ve koordinasyonu merkezde; Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından, illerde ise Halk Sağlığı Müdürlüklerince yürütülecektir.

ŞURA DÜZENLENECEK
Ayrıca, uyuşturucu ile mücadele sürecinin yönetiminde görev ve sorumlulukları olan bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile Yüksek Kurul Başkanı tarafından belirlenecek diğer paydaşların katılımlarıyla, en yakın zamanda, Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda “Uyuşturucu ile Mücadele Şurası” düzenlenecektir. Şura çalışmaları sonucunda, uyuşturucu ile mücadelenin bilimsel temellere dayalı, ilgili bütün paydaşlarla işbirliği yapılarak geniş katılımlı bir anlayış ile yürütülmesi amacıyla “Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi” ile “Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı” hazırlanacaktır. Bu şekilde hazırlanan Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Yüksek Kurulun onayı ile uygulamaya konulacaktır.

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu ve diğer kurullar tarafından yürütülecek çalışmalarda ve alınan kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım, bütün Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarınca titizlikle sağlanacaktır.”