'Breakthrough' Bilim Ödülleri, Sahiplerini Buldu

Facebook ve Google gibi dünyanın önde gelen teknoloji firmaları tarafından desteklenen "Breakthrough" Bilim Ödülleri, California'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törende temel fizik, matematik ve yaşam bilimleri olarak üç farklı kategoride önemli buluşlara imza atan 14 bilim adamına toplam 42 milyon dolar para ödülü verildi.


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) eskiden uzay gemisi istasyonu olarak kullandığı "Hangar One"da düzenlenen ödül törenine Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve Google'un kurucularından Sergey Brin'in yanı sıra ünlü oyuncular Benedict Cumberbatch, Seth MacFarlane, Cameron Diaz ve Eddie Redmayne katıldı.

Evrenin genişlemesinin giderek hızlandığını keşfeden Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess, Temel Fizik kategorisinde ödülün sahibi oldu. Perlmutter, Schmidt ve Riess, keşifleriyle 2011'de de Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştü.
Matematik kategorisindeki ödülü Terence Tao, Jacob Lurie, Richard Taylor, Maxim Kontsevich ve Simon Donaldson paylaştı.
Yaşam bilimleri kategorisinde ise Parkinson hastalığına tedavi bulmak amacıyla beyin simülasyonu geliştiren Mahlon R. DeLong, bağışıklık sistemindeki bakterileri kullanarak genomları inceleyen Richard P. Lifton, kanser tedavisiyle ilgili araştırmalar yapan James P. Allison ve Michael N. Hall, kontrollü ilaç verilmesi için sistemler geliştiren Robert Langer ve hücreler arası protein alışverişiyle ilgili çalışmalar yapan Alexander Varshavsky ödüle layık görüldü.

İlk kez 2012'de verilmeye başlanan Breakthrough Ödülleri, kişi başı 3 milyon dolarla dünyanın en yüksek meblağlı ödülü olarak biliniyor. 1898'den bu yana dağıtılan Nobel Ödülleri'nde ise kazananlara 1,1 milyon dolar para ödülü veriliyor.

Kaynak: AA