'Anne Babalar Çocuklara Eşit İlgi ve Şefkat Göstermeli'

Yozgat Özel Ergin Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Uzmanı Rukiye Döner, çocuklarda adil davranmanın eşit davranmak olmadığını belirterek, “Adaletle davranmak, gerektiği kadar, uygun ölçülerde, hak ettiği ölçüde çocuğa ilgi ve şefkat göstermektir.

'Anne Babalar Çocuklara Eşit İlgi ve Şefkat Göstermeli'
Ama eşit davranmak her kardeşe benzer ilgi ve şefkat göstermektir” dedi.


Küçük çocukların adaletle davranmanın erdemini kavrayamadığını belirten Özel Ergin Koleji PDR Uzmanı Döner, “Siz yeni doğanla fazla ilgilenirseniz, bu ilgi büyük çocuğun dikkatinden kaçmaz ve rahatsız olmaya başlar. Hatta ‘gerileme’ dediğimiz, çocukların bebeklik dönemi davranışlarına tekrar dönmelerine sebep olur. Mesela yürüyen bir çocuk, evdeki emekleyen kardeşine fazla alaka gösterildiğini fark ederse kendisi de tekrar yürümekten vazgeçerek emeklemeye başlayabilir. Çünkü ona göre emekleyenler daha çok sevilmektedir” diye konuştu.

KARDEŞLER ARASI ŞİDDET KARDEŞ KISKANÇLIĞINDAN GELİYOR
Kardeşler arası şiddet sebeplerinin başında kardeş kıskançlığı geldiğini vurgulayan PDR Uzmanı Döner, “Kendisine yönelecek ilgi, alaka, şefkat hatta paranın bir bölümüne ortak olan kardeş, zaten imkanları kısıtlayan bir unsur olarak algılanır. Bir de kendisinden çok paya sahip olduğu düşünülürse kıskançlık ve öfke tavana vurabilir. En ufak etkileşim krizinde kardeşler birbirine şiddet uygulayabilirler. Eşit davranmamak kıskançlık duygularını körükler. Kıskanma da insan fıtratında bulunan ancak dini, ahlaki ya da sosyal değerlerle bastırılmış bir özelliktir. Hatta ünlü bir düşünürün ifadesiyle ancak, "Babalar evlatlarının kendilerinden üstün olmasına razı olurlar" kıskançlık ya da haset krizlerinin sosyal hayatı nasıl tarumar ettiğine, yetişkinler binlerce örnekle şahittirler” diye konuştu.

“ÇOCUK DAVRANIŞLARININ EN ÖNEMLİ BİR KISMINI TAKLİTLE KAZANIR”
Çocuklarda taklidin şiddet davranışının temelindeki en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade eden Döner, "Çocuklar davranışlarının çok önemli bir kısmını taklitle kazanır. Küçük çocuklar, yetişkinlerin saldırgan davranışlarını taklit ederler. Gözledikleri davranışları taklit etme eğilimindedirler. Çocuk, bir davranışın uygun olup olmadığını ayırt etme yetisinde değildir. Ailesinin değerleri, tutumları ve davranışları çocuk üzerinde büyük etkiler bırakır. Şiddet ve saldırganlığın bir yöntem olarak kullanıldığı ailelerde çocukların da şiddete daha yatkın oldukları bilinmektedir” dedi.

"KORKULMAYAN BİR EV OLMALI"
Son olarak evdeki şiddet çocuklar için dehşet verici, korkutucudur diyen Özel Ergin PDR Uzmanı Rukiye Döner, “Çocuklar korku duymadan, sevgi içinde yaşayabilecekleri güvenli bir eve muhtaçtırlar. Şiddet ortamında yetişen çocukların, ileride mutlaka şiddet gösterecekleri iddia edilmese de problemlerini şiddet yoluyla çözmeye daha çok temayül gösterecekleri söylenebilir. Evinizi şiddetten uzak, emniyetli bir yer haline getirmek için elinizden geleni yapın ve kardeşler arasındaki kavgaları kesinlikle engelleyin. Anne-baba arasındaki öfke ve saldırganlık dolu kavgaların da çocuklar için kötü örnekler oluşturacağını unutmayın” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA