Tuzdan Oda, Engellilere De Hizmet Verecek

Şabanözü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde hizmete açılan tuzdan odada astım, nefes darlığı, bronşit ve üst solunum yolu rahatsızlığı bulunan engelliler şifa bulacak.

170 zihinsel engellinin kaldığı merkezin müdürü Mustafa Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 bin 575 tuz tuğla kullanarak 55 metrekarelik oda inşa ettiklerini söyledi.


Kurumda astım ve nefes darlığı bulunan hastalar olduğunu anlatan Ünver, "Tuz, bu hastalıklara iyi geliyor. Buradan yola çıkarak kuruma tamamen tuzla kaplı oda yapmaya karar verdik" dedi.

Kentteki tuz mağarasının önemli tuz kaynağı olduğuna dikkati çeken Ünver, "Çankırı, Türkiye ve dünyada kaya tuzunun merkezi konumunda. Bu nedenle tuzu bulmamız zor olmadı. Türkiye'de birçok yerde de tuzdan odalar var. Biz de mağaralardan tuz tedarik ederek odamızı hayat geçirdik" ifadesini kullandı.
Ünver, rehabilitasyon merkezindeki engellilerin sağlığının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bazı konuklarımızın çeşitli hastalıkları var. Bunlardan bir kısmının da nefes darlığı problemi bulunuyor. Nefes darlığı bulunan engellilerin sağlığına kavuşması için bu odayı inşa ettirdik. Rahatsızlığı bulunan engellilerimiz sırayla buraya girip zamanlarının bir bölümünü burada geçiriyor. Tuzda bulunan iyonlar hastalarımızı rahatlatıyor. Bir süre burada kaldıktan sonra rahatlamış şekilde normal hayatlarına dönüyorlar. Hastalarımız durumdan çok memnun, tabii biz de."
Kurumun engellilere yönelik başka çalışmaları da olduğunu aktaran Ünver, "Gönül korosu engelliler tarafından oluşturulan bir koro. Şarkı, türkü söyleyerek engellilerimiz rahatlıyor. Bunun dışında bahçemizde ve hayvan barınağında zaman geçiren engellilerimiz var. Bunların hepsi onların daha kaliteli zaman geçirmesi için" diye konuştu.

Ünver, engellilere yönelik çalışmaların süreceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA