Kutsal Topraklarda Hac Coşkusu

Hac görevini tamamlayan 3 milyon civarında Müslüman, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde de şeytan taşladı.

Konakladıkları otellerden kafileler halinde Cemerat bölgesindeki şeytan taşlama alanına giden hacılar, görevlilerin yönlendirdiği bölgeden taşlama alanına geçti. Kurban Bayramı'nın ilk gününde büyük şeytan olarak adlandırılan "Akabe Cemresi"ne yedi taş atan hacılar, ikinci gün ise Cemerat'ta sırayla, "Küçük, orta ve büyük Şeytan"a yedişer taş attı.
Peygamber Efendimiz'in sünnetini yerine getirmek için Arafat'a yürüyerek gidip, dönen bazı hacılar ise dün akşamdan itibaren Mekke'ye döndü. Aralarında yaşlı ve çocukların da olduğu hacılardan yorgun düşenler, yakınlarının yardımıyla dini vecibelerini yerine getirmeye çalıştı.
Bayramın üçüncü günü de şeytan taşlama alanına gelecek hacıların bir kısmı daha sonra Medine'ye geçecek, Mekke'de kalacak olanlar, bayramın son günü de şeytan taşlayacak.
Bu arada güvenlik önleminin artırıldığı Cemerat bölgesinde ulaşımın kolay bir şekilde sağlanması için şehir içinde servislerin yanı sıra metro hattı da kullanıldı. Yoğunluk nedeniyle bazı hacılar, Cemerat ile Kabe arasındaki güzergahı yürüyerek kat etti.
Üç yıl önce hizmete açılan katlı, şeytan taşlama alanında ilk iki günde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı görüldü.

-Üç nesil bir arada tavafta
Şeytan taşlamanın ardından Kabe'ye geçen hacılar, tavaf yaptı. Bu yıl aralarında 61 bin 300 civarında Türk'ün de bulunduğu hacılar, Kabe'de insan seli oluşturdu. Özellikle vakit namazları sırasında yoğunluğun meydana geldiği Kabe'de görevliler, aşırı yoğunluğun önüne geçmek için geçişlere kademeli olarak izin veriyor.
Türkiye'den gelen hacılar arasında yer alan 70 yaşındaki Fatma Varan, dini vecibelerini oğlu, gelini ve 10 yaşındaki torunuyla birlikte yapıyor.
AA'ya konuşan Varan, Kabe'de bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Allah herkese buraya gelmeyi nasip etsin. Ailemle birlikte tavaf yapıyoruz. Türkiye'deki yakınlarım merak etmesin, çok iyiyiz" dedi.

Kahramanmaraş'tan gelen Hacer Beyazıt ise tavaf sırasında ağlayarak, "Keşke buraya gençken gelseydim. Herkes buraya gelsin. Dünyanın bütün güzelliği burada" diye konuştu.

Bitlis kafilesiyle gelen ve torununun refakat ettiği Şemsiye Doğru ise Kürtçe dua ederek, "Kaç yıldır buraya gelmek istiyorum. Bu sene kısmet oldu. Allah'a şükürler olsun" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA