Bilecik'te 6 Asırlık Arife Günü Geleneği

İnhisar ilçesi Koyunlu köyünde, 6 asırdır süren arife günü geleneği kapsamında köy meydanında sıraya dizilen çocuklar, kendilerine şeker veren büyüklerinin ellerini öptü.

İlçe merkezine 6 kilometre uzaklığında, 200 kişinin yaşadığı Koyunlu'da asırlardır her dini bayram öncesi "Şeker Atma" adı verilen gelenek sürdürülüyor.
Vatandaşlar, arife günlerinde köy meydanında bir araya geliyor ve ikindi namazı kılınıyor. Daha sonra sandalyelere oturan büyükler, sıraya girip ellerini öpen çocuklara şeker ve çikolatalarını veriyor.

Köy Muhtarı Gürol Emir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 asırlık geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

"Şeker Atma" adı verilen gelenek için yüzlerce kilometre yolu katedip gelenler olduğunu anlatan Emir, "Gurbette yaşayan köylülerimiz, bu etkinliğe katılmadıkları zaman büyük üzüntü duyduklarını ve bayramın bir anlam ifade etmediğini dile getiriyor. Bu geleneği birlik ve beraberlik içinde sürdürüyoruz" dedi.


Köy halkından Sami Kaytan (78) ise çocukluğundan bu yana "Şeker Atma" etkinliklerine katıldığını bildirdi.
Çocuklarda bunun heyecanının aylar öncesinden başladığını vurgulayan Kaytan, "Burası erenler diyarı. Erenlerin gayesi, sevmek ve sevindirmektir. İslam dininde sevilmenin, sevdirmenin önemine Peygamber Efendimiz öncülük etmişti" diye konuştu.

Kaynak: AA