Ölü sayısı artıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bini aştığını bildirdi.

Ölü sayısı artıyor
DSÖ'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Aylward, Ebola salgınında vaka sayısının 13 bin 703'e ulaştığı bilgisini verdi.

Aylward, "Ebola salgınında hayatını kaybeden sayısı 5 bini aştı" dedi.

Liberya'da salgının yayılma hızında yavaşlama olduğunu ve ülkedeki Ebola vakası ve ölüm sayılarının düştüğünü ifade eden Aylward, Liberya'da "Yeni vaka oranında yavaşlama görüyoruz" şeklinde konuştu.

Liberya, 4 bin 665 vaka ve 2 bin 705 ölüm ile salgından en fazla etkilenen ülke konumunda. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Ebola salgınında ölümlerin büyük çoğunluğu Batı Afrika ülkeleri Gine, Sierra Leone ve Liberya'da görüldü.

Papa'dan çağrı

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Afrika'daki Ebola salgını dolayısıyla ciddi endişeleri olduğunu, virüsün yok edilmesi için uluslararası toplumun gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Ruhani lider, bugün yaptığı açıklamada, giderek kötüleşen Ebola salgınının özellikle Afrika'da zor koşullar altındaki nüfus arasında hızla yayıldığına dikkati çekerek, bu durumdan derin endişe duyduğunu dile getirdi.

Papa, bu salgından etkilenen hastalara ve onlara “kahramanca” yardım etmeye çalışan doktor, hemşire, gönüllüler, dini kurumlar ve derneklere yakınlığını belirterek onlar için dua ettiğini söyledi.

Uluslararası topluma bir kez daha seslenen Papa Franciscus, “Bu virüsü yok etmek ve acı çekenlerin acısını dindirmek için uluslararası topluma gerekli önlemleri alması çağrısı yapıyorum” dedi.

Papa, çarşamba günleri Aziz Petrus meydanında yaptığı genel kabulünün son bölümünde de inananları Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenler için dua etmeye davet etti.

ABD'de Ebola ile mücadele

ABD, Batı Afrika'dan dönen askeri pensonelini 21 gün gözlem altında tutacak.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Washington Fikirler Forumu"nda yaptığı konuşmada, Ebola virüsüyle mücadele kapsamında bu sabah, Batı Afrika'dan dönen ABD ordusu mensuplarının, virüsün kuluçka dönemi olan 21 gün boyunca gözlem altında tutulmasına yönelik genelge imzaladığını açıkladı.

Bu genelgeyi ABD Genelkurmay Başkanlığı ile komutanlardan gelen teklif üzerine yürürlüğe koyduklarını belirten Hagel, bu politikanın da iki gün önce İtalya'daki üsse dönen 11 Amerikan ordu mensubu için uygulamaya şimdiden konulduğunu bildirdi.

Hagel, Liberya'da diğer kurumlara göre ABD Savunma Bakanlığından daha fazla personel bulunduğunu ve bu kişilerin oraya gönüllü olarak değil görev icabı gittiğini ve genç bir grubu oluşturduğunu dile getirerek, bu yeni politikayı ordu mensupları ve aileleriyle de müzakere ettiklerini kaydetti.

Chuck Hagel, ayrıca politikanın nasıl uygulanacağının 15 gün içinde geliştirileceğini ve politikayı 45 gün boyunca gözden geçireceklerini anlattı.
Kaynak: AA