29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

Cumhuriyetin ilan edilişinin 91. yıldönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde çeşitli törenlerle kutlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun
Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi.

Anıtkabir'deki törende saat 08.45'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve yüksek yargı üyeleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Ankara Garnizonu'nda görevli çok sayıda general, subay ile astsubay katıldı. Anıtkabir'de mozoleye çelenk koyarak, Büyük Önder Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'nde şeref defterini imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deftere şunları yazdı:

'Aziz Atatürk, başkanlığınızda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilan ettiği, milletimizin en büyük eseri, aynı zamanda gurur ve iftihar kaynağımız olan cumhuriyetimiz bugün 91. yılına ulaştı. 91 yıldır azimli ve kararlı mücadelenin neticesinde bugün Türkiye Cumhuriyeti ekonomisiyle, demokratik standartlarıyla barışa, insan hak ve özgürlüklerine atfettiği değerlerle bölgesinin ve dünyanın saygın bir devleti konumuna yükselmiş, dünyada örnek alınan ve takdirle izlenen ülkeler arasında yerini almıştır. Cumhuriyetimizin ilk cumhurbaşkanlığı vazifesini ifa ederken milli iradenin tam anlamıyla tecellisi yönünde hassasiyetinizi her fırsatta ifade etmiş, demokrasiye geçiş yönünde girişimlerde bulunmuştunuz. Büyük bir iftiharla belirtmeliyim ki 91. yılında Türkiye Cumhuriyeti, çok partili hayatı içselleştirmiş, milli iradeyi yüceltmiş, demokrasinin standartlarını ileri seviyelere taşımış, istisnasız herkesin cumhuriyeti olma yolunda adımlar atmıştır. Cumhurbaşkanının halkın doğrudan oylarıyla seçilmesi de bu sürecin tamamlayıcı adımlarından biri olmuştur. 91. kuruluş yıldönümünde halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak aziz hatıranızı yad ediyor, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor, milletimizin Cumhuriyet Bayramı hayırlı olsun diyorum. Ruhunuz şad olsun.'

BALONLAR CUMHURİYET BAYRAMI İÇİN HAVALANDI


Kapadokya'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle çok sayıda balonun bu sabahki uçuşlarında sepetlerine Türk Bayrağı asıldı.

Göreme beldesinde balon pilotu Eray Bora, her yıl olduğu gibi bu senede Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünü havada kutlamak istediklerini belirterek, 'Bu yıl 91'ncisini kutladığımız anlamlı günde, her Türk evladının, balkonlarına, arabalarına asarak karşıladığı Cumhuriyet Bayramı'nı, bizlerde kendi işimize ve mesleğimize yakışan şekilde anmak istedik ve balonların sepetine şanlı Türk Bayrağını asarak kutladık' diye konuştu.

Türk Bayraklarının asılı olduğu balonlar güneşin doğuşu ile birlikte Göreme beldesinden Kapadokya semalarına yükselirken, uçuş yaklaşık 1 saat sürdü.

Turistler, Kapadokya bölgesinin sembollerinden olan balonlar ile peribacalarının arasından süzülerek, bir yandan doğal güzellikleri izlemenin keyfini yaşadı diğer taraftan da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına şahitlik etti.

29 EKİM NEDENİYLE CADDELER TRAFİĞE KAPATILDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle Vatan Caddesi ve bağlantı yolları sabah saatlerinde trafiğe kapatıldı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91'inci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Vatan Caddesi ve bağlantı yolları sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatıldı. Sabah saat 07.00 itibariyle Topkule ve Mahmutbey köprüsü, Mahmutbey yolu ve Topkule arası, Vatan Caddesi, Oğuzhan Caddesi, Topkapı, Edirnekapı Kavşağı ve Vatan Caddesi kesişim noktası ve Mahmutbey Köprüsü, Sultançiftliği kavşağı arasında kalan yol, geçiş töreni nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. Yolların trafiğe kapatılması nedeniyle sürücülerin zor anlar yaşamaması için trafik polisi kontrol noktalarında alternatif yollar için yönlendirmede bulundu. Kutlamalara katılacak olan tanklar ise yolların kapatılmasıyla birlikte kontrollü bir şekilde tören alanına geldi. Tören alanına gelmeye başlayan vatandaşlar arama noktalarından geçerek alana girmeleri sağlandı.

JOHN KERRY'DEN 'CUMHURİYET BAYRAMI' MESAJI


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, 'Başkan Barack Obama adına' Türkiye'nin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Dışişleri Bakanı Kerry'nin yayınladığı yazılı açıklamada, 'Başkan Obama ve Amerikan halkı adına, Türkiye halkının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarım' ifadesine yer verildi.

İki devletin ortaklığının 'vatandaşlarımızın güvenliği ve refahı için hayati' olduğu vurgulanan açıklamada, '60 yıldan bu yana yakın NATO müttefikleri olarak, bölgede ve tüm dünyada karşılaştığımız ciddi sorunlara karşı omuz omuza çalışmaya devam ediyoruz' denildi.

Geçen ay Ankara'ya giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Ahmet Çavuşoğlu'yla görüştüğünü hatırlatan John Kerry, Türk liderlerle sık sık temaslarını sürdürdüğünü, karşılıklı olarak ortak görüşler ve anlaşmazlıklar konusunda birbirlerine daima 'yakın ve saygılı' davrandıklarını bildirdi. Kerry açıklamasında, 'Ekonomik ve ticari bağlarımızın da aralarında bulunduğu konular ve bölgesel tehditler konusunda birlikte işbirliğimizi güçlendirdik' dedi.

Türkiye ve vatandaşlarına Cumhuriyet Bayramı'nda en iyi dileklerini sunan Kerry, yazılı açıklamasında 'halklarımız arasındaki güçlü bağlar, devletlerimiz arasındaki dostluğu pekiştiriyor' dedi ve Amerika'da canlı bir Türk cemaatinin bulunduğunu hatırlattı.

John Kerry ayrıca, Amerikan üniversitelerinde Türk öğrencilerin okuduğunu, iki ülke vatandaşları arasında sosyal ve kültürel bağlar bulunduğunu belirtti.