Peştamal Kadın Giysilerinde Hayat Buldu

Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri, Türk hamamının vazgeçilmezlerinden peştamalı, "peştamalın Sihri Projesi''yle günlük kadın giysilerine uyarladı.

Hamamda örtünmenin yanında tarlada, bahçede, pazarda giysileri temiz tutmak için önlük olarak kullanılan, Osmanlı'da esnaf loncalarında bir zanaati öğrenenlerin usta olacakları zaman "kuşandıkları" peştamal, kullanım alanlarının giderek azalmasıyla yüz tuttuğu günümüzde öğretmenlerin çizgileriyle hayat buldu.
Üretimi son yıllarda durma noktasına gelen peştamalı günlük hayatın içine yeniden uyarlamaya hedefiyle yola çıkan Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi giyim öğretmenleri, okulda "Peştamalın Sihri" projesini geliştirdi.
Pamuklu dokusu, nem emici özelliliği, renklerinin sıcaklığı ve kullanım kolaylığı ile peştamalı günlük kıyafetlere taşıma amacındaki projede yer alan okulun müdürü ve öğretmenleri, 8 ay süren çalışmalarında 22 giysilik koleksiyon tasarladı.
Projede yer alan giyim öğretmeni Saide Kandemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk Hamamı"nın önemli unsurlarından peştamalı günlük yaşamda daha kullanılabilir hale getirmek düşüncesiyle proje üzerine çalışma başlattıklarını bildirdi.
Okul müdürü Saadet Taşçı, öğretmenler Yaşar Semerci, Seniye Fulya Kabar, Gülsevim Özkalp, Nurten Oturaklı ve Dursef Çolakgil ile birlikte projede yer aldıklarını ifade eden Kandemir, kök boyalarıyla renklendirilmiş el tezgahlarında dokunmuş kumaşları bulmanın imkansız hale geldiğini, proje için Karahallı'nın Paşalar Mahallesi'nde dokuma yaptırdıklarını kaydetti.

Kandemir, "Hazırladığımız 'Peştamalın Sihri' adlı proje ile 22 kadın giysisi tasarladık. Giysilerde yöresel motifler ve materyalleri kullandık. Yoğun bir çalışmanın ardından özel bir koleksiyon oluşturmayı başardığımızı düşünüyorum. Öğrencilerimiz tasarımları oluştururken bizlere yardımcı oldu" dedi.

Okul müdürü Saadet Taşçı ise peştamalın günümüzde ev tekstili, giysilik kumaş gibi pek çok alanda kullanılabileceğini ifade eden Taşcı, "Perde, masa örtüsü, yatak örtüsü olarak bu ürünü kullanılabiliyor. Biz de proje ile canlı renklere sahip peştamalın bazı düzenlemelerle kadın giysilerinde kullanılabileceğini gösterdik. Özellikle plajlarda bayanlar rahatlıkla bu üründen tasarlanmış giysileri kullanabilir. Umut ediyoruz kıyafetler ilgi görür ve peştamalın kullanımı artar, el tezgahları yeniden hayat bulur" diye konuştu.


Kaynak: AA