Denizaltı Taktik Simülatörü ve Köprüüstü Simülatörü Açılış Töreni (1)

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Denizaltı Taktik Simülatörü ve Köprüüstü Simülatörü'ne ilişkin, "Açılışını yapacağımız bu tesisler ülke savunmasında ve tüm karasularımızın emniyet ve güvenliğinin sağlanmasında son derece önemli, kritik görevleri başarıyla icra eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın harekat kabiliyetine katkı sağlayacaktır" dedi.

Gölcük Deniz Ana Üssündeki Taktik Geliştirme Doktrin ve Analiz Merkezi Komutanlığı'nın (TADAMERKOM) Preveze Deniz Salonu'nda gerçekleştirilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ve Köprüüstü Simülatörü (KUSİM) Açılış Töreni'nde konuşan Yılmaz, son dönemde yaşanan olayların Türkiye'nin her zamankinden daha çok risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu gösterdiğini, yakın çevrenin ateş içinde olduğunu, yangından kaçanların güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Türkiye'nin "bölgenin güvenli limanı" olmak konumunu sürdürmek zorunda bulunduğunu, bunun da ancak güçlü bir Türkiye ve güçlü bir orduyla yapılabileceğini vurgulayan Yılmaz, "Güçlü olursanız caydırıcılığınız olur. Eşkıyayı Türkiye'ye saldırmaktan alıkoyan şey, haritaya çizilen sınır çizgisi değildir, Türkiye'nin gücüdür. Tarihten alınan ders şudur ki, saldırganı hiçbir kağıt parçası durduramaz" diye konuştu.

-"Savunma sanayisi, tam bağımsızlığın olmazsa olmaz unsurudur"
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada var olabilme şartının güçlü bir orduya sahip olmaktan geçtiğini kaydeden Yılmaz, "Bu da silahlı kuvvetlerimizin tüm unsurları olan kara, deniz, hava ihtiyaçlarını en son teknolojik ürünlerle karşılanması ve bunları kullanacak personelin eğitimi ile her an harbe hazır olmasında geçmektedir. Bunu sağlamak için savunma sanayimizin gelişmiş olması gerekir. Savunma sanayisi, tam bağımsızlığın olmazsa olmaz unsurudur. Eğer güçlü bir savunma sanayiniz yoksa tam bağımsız bir ülkeden bahsedebilmek de mümkün değildir" ifadesini kullandı.
Yılmaz, ülkelerin sahip olduğu savunma sanayisinin bilgi teknolojilerinde ulaşılan seviye ve güçlü ordunun en önemli göstergesi olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Savunma sanayisindeki temel önceliğimiz, silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacını tamamıyla milli imkanlarla karşılamaktır. Eğer birinde eksik kalırsanız o noktada netice alamazsınız. Türkiye füze yaptı ama bir tapasını kendisinden değil, dışarıdan aldığında o füzeyi bir kardeş ülkeye verememekte. Türkiye top yaptı ama içindeki motorunu bir başka yerden aldığında yine bir başka ülkeye ihraç edememekte. Yani bağımsız ülke değilsin. Ürettiğin bir şeyi de ihraç edemiyorsun, ürettiğin bir şeyi de birisine veremiyorsun. Neden? Tam bağımsız savunma sanayin güçlü olmazsa tam bağımsız olamazsın. Yani istediğin kararı veremiyorsun. Füzen var satamıyorsun, topun var veremiyorsun."
Güçlü sanayinin temelinin nitelikli araştırma ve geliştirmeden geçtiğini bildiren Yılmaz, 2003 yılında araştırma ve geliştirmeye ayrılan payın Gayri Safi Milli Hasılanın 0,48'i iken, 2012'de bu oranın yüzde 1'e yaklaştığını, 2023 hedeflerinin ise yüzde 3 olduğunu anlattı.
Bakan Yılmaz, Denizaltı Taktik Simülatörü projesinin geliştirilmesi sayesinde bir denizaltının içinde bulunabilecek gerçek şartlarda taktik durum ve tehdit ortamı yaratılarak denizaltı personeli eğitimine olanak sağlayacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
"İkinci proje olan Köprüüstü Simülatörü ile de meteorolojik, coğrafi ve teknik şartlar altında kendi gemisine özelliklerine uygun manevra fonksiyonlarını icra etmeleri ve kendi görevlerini simülasyon ortamında gerçekleştirmelerini sağlamaktır. Açılışını yapacağımız bu tesisler ülke savunmasında ve tüm karasularımızın emniyet ve güvenliğinin sağlanmasında son derece önemli, kritik görevleri başarıyla icra eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın harekat kabiliyetine katkı sağlayacaktır. Tamamlanan bu projeler ile denizaltılarda ve su üstünde görev alacak personelin eğitimi başarıyla giderilebilecektir. Türkiye'nin savunma sanayisinde bağımlılığını azalttığımız oranda Türkiye, gerçek gücüne kavuşacaktır."
(Sürecek)
Kaynak: AA