Obama'ya teklifi ben yapmıştım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Letonya ziyareti öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Peşmergenin Kobani'ye geçişiyle ilgili Obama ile görüşmemizde kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım" dedi.

Obama'ya teklifi ben yapmıştım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gideceği Letonya ve Estonya'ya hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamarda bulundu.

Peşmergenin Kobani'ye geçmesi konusunun kendisinin ABD Başkanı Obama'ya önerdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kobani'nin ABD için stratejik önemini anlayamadığını söyledi.

Havadan atılan ve IŞİD'in eline geçen silahlara da dikkat çeken Erdoğan, 'Yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı' dedi.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

İlişkilerimizi çok iyi düzeyde seyrettiği bu iki ülkeyle AB sürecine ilişkin değerlendirmelerimiz olacak. Bunu yanından, oradaki yetkililerle yanımda götürdüğüm girişimcilerimizle ekonomik ticari ilişkilerimizi konuşacağız. Bölgemizdeki gelişmeler bu ikili görüşmelerde olsun heyetler arası görüşmelerde olsun gündemi oluşturacak. Aramızdaki ekonomik ilişkileri daha fazla geliştirmek için görüşmeler yapacağız. Yeni oluşan DEİK bu ziyarette ilk defa bizimle beraber geliyor.

Ziyaretim kapsamında iş forumunu çok önemsiyorum. Bundan sonraki süreçte bize yakın olan bu iki ülkeyle iş adamlarımızın yoğun bir iş hacmine ulaşmaları en büyük arzum. Galatasaray ve Mimar Sinan Üniversiteleri, rektörleri de bu ziyarette yanımızda olacaklar.

Peşmergelerin Kobani'ye geçişle ilgili olarak Obama'yla yaptığımız telefon görüşmesinde, kendilerine bu teklife zaten ben yapmıştım. Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez, bunu söylemiştim. Bir Özgür Suriye Ordusu, iki Peşmergeyle işbirliği kabul edilebilir dedim. Süreçte daralma olduğunu ve Kobani'nin iki gün dayanabileceğini söyledi.

Havadan atılan silahların bir kısmının IŞİD'in eline geçtiğini kendileri de kabul etti. Kime destek veriliyor. Kobani kendileri için neden stratejik önemli bunu anlayamadık.

Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı gruplar ile IŞİD'e karşı olanlarla bu işin götürülmesi konusunda hassasiyetimizi ilettik. Yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı. Attıkları silahlar bir kısmı IŞİD'in eline geçti. Adamlar günlerdir kendi sitelerinden yayınlarını yapıyorlar. Kime nasıl destek verildiği açık şekilde ortaya çıktı. Silahların bir kısmı onların eline geçti demek doğru bir şey mi? Dostlar alışverişte görsün bir hareket yapılamaz.'