Türk-iş 17. Okulu'nu Soma'ya Yaptırıyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) bugüne Soma’ya 16 derslikli ilkokul yapmak için protokol imzaladı.

Türk-iş 17. Okulu'nu Soma'ya Yaptırıyor
Türkiye genelinde bugüne kadar 16 tam teşekküllü okul yaptırdıklarını belirten TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “17. Okulumuzu da 13 Mayıs’ta maden faciasının yaşandığı Soma’ya yaptırıyoruz. Okulumuzun adı Türk-İş Madenci Okulu olacak” dedi.


Soma Kaymakamlığı makamında gerçekleşen protokol imza törenine, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Maden İş Sendşkası Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Maden iş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır ve yönetimi katıldı.

ŞEHİTLİK ZİYARETİ İLE BAŞLADI
Soma’da meydana gelen maden faciası sonrasında ilçeye eğitim yatırımları hız kesmiyor. Bu kapsamda Türk-İş, ilçede 16 derslikli bir okul yapmak için harekete geçti.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem ile birlikte protokol imzalamak üzere Soma’ya geldi. İlk olarak maden şehitliğini ziyaret eden heyet 13 mayıs tarihinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinden 39’unun kabrinin bulunduğu şehitlikte işçiler için dua ederek mezarlarına karanfil bıraktı.

Sonrasında bir maden şehidi ailesini ziyaret eden heyet buradan okul protokolü için kaymakamlığa geçti.

İlk olarak konuşan Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem, Türk İş Madenciler İlkokulu 16 derslikli olarak yapılacak. Biz bu noktada sivil toplum örgütlerimizin katkılarına Milli Eğitim olarak her zaman açığız ve destekliyoruz. Allah bir daha böyle kazalar göstermesin. Büyük devlet olmanın da onurunu yaşıyoruz. Hem devlet hem sivil toplum kuruluşları bu ailelerin ve Soma'nın yanında olduğunu yapılan desteklerle gösteriyor. Ben Tük-İş başkanına ve tüm yönettim kuruluna ve ekibine eğitime sağladıkları katkı nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

VALİ DAŞÖZ, “MADENCİLİK STANDARTLARININ YÜKSELTİLMESİ GEREK”
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise Soma'da büyük facia yaşandığını belirterek, “Ateş birçok yere düştü ve yaktı. O aileler içinde yapılacak her şeyi devletimiz, milletimiz hayırseverlerimiz, sendikalarımız, sivil toplum örgütlerimiz gerçekten tam bir seferberlik içersinde o şehitlerin yakınlarını rahat ettirebilmek için yaptı. Yapılmaya devam ediyor. Burada hiç kimsenin kafasında tereddüdü kalmadı çok şükür. Çok önemli bir şey bu ama bundan daha önemli bir şey var. Soma'daki kazanın tekrarlanmaması gerekiyor. Bunun içinde madencilik standartlarının yükseltilmesi gerekiyor. Kazayı oluşturan şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede de herkes uğraşıyor. Meclis komisyonu geçen hafta buraydı. Bunlar araştırıyorlar. Dünyadaki madencilik örnekleriyle uğraşıyorlar. İki ayrı kanunda bazı düzenlemeler yapıldı. Daha sonraki kanunda da işlemler yapılacak. Yani bizim bu işten asıl kazancımız madenciliğin çağdaş standartlara kavuşması olacak. Bunu başarabilirsek belki kendimizi bir miktar kazada kaybettiğimiz insanlara affettirebiliriz. Sonrasında madencilik tarafı var. Birde Soma tarafı var. Soma'yı da biliyoruz. Türk-İş’e okul için teşekkür ediyoruz. Bu konuda bizlere el veren katkı sunana herkese teşekkür borçluyuz. Bu okul hayırlı olsun. 1,5 milyon liraya mal olacak"diye konuştu.

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA AÇILACAK
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise “Soma’da maliyeti bir buçuk milyon lira olan, Türk-İş Madenci İlköğretim Okulu inşallah seneye öğretim yılına açılması için bakanımız da talimat verdi. Bizimde arzumuz seneye öğretim yılına bu okulumuzun açılması. Biz Türk-İş olarak Türkiye'de 17. ci okulumuzu Soma’ya yapacağız. Türkiye'nin değişik yerlerinde yaptığımız okullarımız var. 301 kardeşimize Allah rahmet eylesin 423 tane yetimimiz var. Bu bölgeyi unutturmamak biz sendikalarda bunun unutmamak 13 Mayıs'tan sonra sendikacıların da devletinde özellikle madenlerde inşaat sektöründe iş güvenliğiyle ilgili herkesin bu ülkede bakışı bu şehitlerimiz olmasaydı. Maalesef bu ülkede işini dört dörtlük yapan patronlarımız iş adamlarımız var, ama maalesef işini yapmayanlar da var. Özellikle en son Şişli'deki asansör kazasından sonra 2012’de Beylik düzünde de olan yangında 11 işçimiz can verdi. Biz sendikalar, bu ülkeyi yönetenler, özellikle patronlar bir daireyi 2 trilyona satıyorlar. Onların bir oda fiyatına işçi sağlığına işçi güvenliğine işçinin yaşam merkezine bunu harcarlarsa biz bu kazaların büyük bölümünün önüne geçmiş oluruz. Şimdi mecliste madenlerle ilgili yasa geçti. Büyük bölümünden biz razıyız. Noksanları var, o da bayramdan sonra bir torba yasayla da madencilik ve inşaat sektörüyle ilgili çok tehlikeli iş yerleriyle ilgili yeni bir yapılandırma yapılacak."dedi.

Yeni okulun Cumhuriyet Mahallesi’nde bağımsız bir alana 16 derslikli olarak yapılması ve yeni eğitim öğretim yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

YENİ HALK EĞİTİM BİNASI SORUNU DA ÇÖZÜLECEK
Protokol de Soma Halk Eğitim Merkezi’nin fiziki şartları konusunda yaşanan sıkıntılar gündeme getirildi.

Halk Eğitim’in yeni bir binaya ihtiyacı olduğunu belirten Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı’ya Milli eğitim Bakan Yardımcısı’ndan olumlu yanıt geldi. Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Soma Halk Eğitim Merkezi hizmet binasının yatırım programına alınması için sözünü vererek en kısa zamanda yapacaklarını kaydetti.

Kaynak: İHA