Tbmm Genel Kurulu Toplandı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Biz şu ana kadar 268 tane büyük baraj yaptık. Biz, barajları lüks olsun diye yapmıyoruz. Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesi olmasından dolayı zaruretten yapıyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Kocaeli'nde yaşanan sağlık sorunları konusunda yaptığı gündem dışı konuşmada, sanayi alanında gelişen ve milli gelire bu yolla büyük katkı sağlayan kentin sağlık hizmetleri açısından ise büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Sanayinin yoğun olduğu Kocaeli'nde mikro cerrahi ünitesinin bulunmamasının kalıcı yaralanmalara yol açtığını vurgulayan Kaplan, hastanelerin acil servislerinde yaşanan sorunlara da dikkati çekti.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru da gündem dışı söz alarak Orta Anadolu Bölgesi'ndeki büyük kuraklık ve alınması gereken tedbirler konusuna değindi. Doğru, yaşanan kuraklık ve buna bağlı üretim düşüklüğünün üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu belirterek, "Kuraklık gelecekte ülkemizi büyük problemlerle baş başa bırakacaktır. Bu nedenle kuraklıkla mücadele programları hazırlanmalı ve taviz verilmeden uygulanmalıdır" diye konuştu.

Doğru'nun konuşmasının ardından söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da hükümetin kuraklık ve beraberinde getirdiği sorunlarla mücadele hakkında bilgi verdi.
"Her ne kadar küresel iklim değişikliğinin etkisi varsa da Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde" diyen Eroğlu, iktidarının geçmişte tüm illere yönelik içme ve kullanma suyu eylem planı hazırladığını, bu plan doğrultusunda pek çok yerleşim bölgesinin su sıkıntısının çözülmesi için yatırımlar yapıldığını anlattı. Eroğlu, "İçme suyuna yaptığımız bu yatırımlar pek çok ilde bugün su sıkıntısı yaşanmamasına sebep oldu. Kuraklığa rağmen gerçekten muhteşem bir su yönetimi ile şehirlere büyük bir sıkıntı çektirmedik" dedi.

Türkiye'nin suyunun yüzde 70-75'inin sulamada kullandığını, bu alanda doğru planlama ile tasarruf yapılabileceğini söyledi.

Barajların bu açıdan önemli olduğunu belirten Eroğlu, "Biz şu ana kadar 268 tane büyük baraj yaptık. Biz, barajları lüks olsun diye yapmıyoruz. Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesi olmasından dolayı zaruretten yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Eroğlu, 1 Ocak 2012 de "1000 günde 1000 gölet" inşa etme projesini başlattıklarını projenin de en kısa zamanda tamamlanacağını da bildirdi.
Eroğlu, bazı CHP milletvekillerinin Sapanca Gölü'ne ilişkin eleştirileri üzerine de "Sapanca Gölü'nü kontrol ediyoruz sürekli. Herhangi bir problem yok" karşılığını verdi.
Daha sonra söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da Eroğlu'nun Sapanca Gölü'ne ilişkin sözlerini eleştirerek, gölün kuruduğunu söyledi.

Akar, "1001 Gece Masalları gibi masallar anlatıyorsunuz" ifadesini kullandı.
CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ise Kız Çocukları ve Savaş konulu gündem dışı konuşma yaptı.
Toplumsal olumsuzluklardan en fazla etkilenen kesimin kız çocukları olduğunu belirten Pavey, "Dünyanın kız çocuklarına en kötü davranan 6. ülkesiyiz. Siz sağırmış gibi yapsanız da dünya duyuyormuş" ifadesini kullandı. Pavey, iktidarın kız çocuklarına bakış açısını ve çeşitli uygulamalarını eleştirdi.


Kaynak: AA