'Türkiye'de Gazeteci Olmak' Söyleşisi

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "2023 yılında, cumhuriyetin 100'üncü yılını cumhuriyetin kuruluş felsefesi ile bütünleşmiş bir iktidarda kutlamak başlıca hedefim" dedi.

Kentte yayımlanan Kırşehir Express Gazetesi'nin birinci yıl dönümü dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda organize edilen, "Türkiye'de Gazeteci Olmak" konulu söyleşide konuşan Balbay, Anadolu'daki ilk gazetecilerin ozanlar olduğunu düşündüğünü belirtti.

Balbaş, "Onlar gözlerini kırpmadan gerçeği söylediler. Düşüncelerini öylesine kalıcı şekilde dile getirdiler ki bugün bile onları dinliyoruz. Ayrılığın, acının, hatta toplumsal yaşamdaki adaletsizliğin en taze anlatımlarını onlarda buluyoruz" diye konuştu.

Mesleğe başladığında örnek aldığı gazetecilerin pek çoğunun terör saldırısı sonucu katledildiğini, bu durumun da Türkiye'de gazeteci olmanın ne anlama geldiğini anlattığını ifade eden Balbay, şunları söyledi:
"Bugün gazeteciliğin ruhunu öldürmek istiyorlar. Diyorlar ki 'Sen mesleğine devam edebilirsin ama bizim düşündüklerimizi yazarsan.' Bugün iktidar böyle bir medya yapısı istiyor. Türkiye'de iktidar çok kanallı tek seslilik yaratmak istiyor. Türkiye'de bugün 50'den fazla ulusal kanal var. Başbakan, Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladığında toplantıyı canlı yayınlayan kanal sayısı 38'di. Gazetecilerin mesleklerini yapabilmesinin önündeki engellerden biri iktidarın birebir kendisine bağlı tutmak istemesi, öteki de halen güncel olarak yaşamakta olduğumuz yayın yasaklarıdır. Son dönemdeki bütün önemli olaylarla ilgili bu karar uygulanmıştır. Reyhanlı'da ve Uludere'de yaşanan olaylara ve Soma'daki faciaya yayın yasağı getirildi.

Musul'da rehin alınan 49 kişiyle ilgili haberler yasaktı. Bu kişiler serbest bırakıldığı gün Başbakan 'Bunu görün, bu bayramı haber yapın' diye öyle bir haykırdı ki adeta haber yapmamak yasak haline geldi."
Balbay, siyaseti hakkını vererek yapmak istediğini dile getirerek, "2023 yılında, cumhuriyetin 100'üncü yılını cumhuriyetin kuruluş felsefesi ile bütünleşmiş bir iktidarda kutlamak başlıca hedefim. Gönlümden geçen CHP iktidarı ama cumhuriyete değer partilerle birlikte de olur" dedi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Balbay, daha sonra kitaplarını imzaladı.
Kaynak: AA