Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Aş'nin 20| Üretim Yıl Dönümü

Toyota Motor Avrupa Başkanı ve CEO'su Didier Leroy, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ'nin en büyük gücünün üstün kalitesi olduğunu .belirterek, "Japonya'daki neyse Türkiye'deki aynı kaliteyi görüyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz" dedi.

Leroy, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ'nin 20| üretim yıl dönümü dolayısıyla fabrikada düzenlediği basın toplantısında, ekonomik gelişmelerin iyi olmadığı dönemlerden başarıyla geçmesini bildiklerini söyledi.

Toyota Türkiye'nin, Toyota Avrupa açısından önemli olduğunu belirten Leroy, "Toyota Türkiye'nin en büyük gücü üstün kalitesi, Japonya'daki neyse Türkiye'deki aynı kaliteyi görüyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz" ifadesini kullandı.
Leroy, asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, "Ben Türkiye'de 3. modeli üreteceğiz' gibi açıklamada bulunmadım. Bazı basın organları 5-6 spekülasyon yapıyor. Bunlardan birisi tutunca 'biz söylemiştik' diyorlar. Toyota Türkiye'de üretimi belki 3 vardiyaya çıkartırız, belki de yeni bant açarız ya da başka model üretiriz. Bununla ilgili kararı henüz vermiş değiliz. Türkiye'de büyümek istiyoruz. Tesisler çok iyi. Türkiye, çok daha fazla ihracat yapabilir. Düşünme aşamasındayız, kararımız henüz netleşmedi. Kararımız netleştiğinde açıklayacağız" diye konuştu.

Toyota Türkiye'nin bir model üretirken ikincisini istediğini belirten Leroy, "İkinci modelde başarılı oldular. 3. model için isteklerini ispatlarlarsa olabilir" ifadesine yer verdi.
Farklı modellerde araçlar olduğunu ancak üretim hacminin yüzde 80'inin 2-3 model üzerinden yaptıklarını aktaran Leroy, çeşitli markaların bazı modellerinin kendi ürünlerinde karşılığı bulunmadığını ancak kendilerinin planlarının farklı olduğunu söyledi.

- "Gelecekte hibrit araçların önemi artacak"
Leroy, "Gelecekte içten yanmalı motorlar piyasadan çekilecek mi, bununla ilgili öngörüleriniz nelerdir?" şeklindeki soruya, bu sorunun üreticilerin kafasını karıştırdığını anlattı.
Bazı rakiplerinin tek teknolojiye odaklandığını vurgulayan Leroy, şunları kaydetti:
"Kent içi hareketlilikte elektrikli araçların geleceğini düşünüyorum. Kamu taşımacılığı, toplu taşımacılığı düşünürsek, gelecekte kentsel mobilize araçlara ihtiyaç duyulacaktır. İnsanlar otobüslerle durağa kadar gelebilir ancak duraktan evine kadar gene araca ihtiyaç duyacaktır. Bu ihtiyacı da hibrit araçların karşılayacağını düşünüyoruz. Hibrit araçların geleceği parlak. Rakiplerimizin çoğu hibritin geçici çözüm olduğunu söyledi ancak şimdilerde otomobil fuarlarında 'hibrit araç ürettik' diyorlar. Yani hibrit aracın farkına vardılar. İçten yanmalı motorlar daha uzun yıllar kullanılacak ama hibrit araçlar da uzun ömürlü olacak ancak gelecekte şehir merkezlerinde içten yanmalı motorlar olmayacak. Elektrikli araçlar için altyapının da olması gerekiyor. İnsanların alabileceği maliyetlere inmesi gerekiyor. Hibrit araçlar, 2020'ye kadar sınırlı olacak ama 2020'den sonra yakıt hücreli araçlarda ciddi büyüme olacak ancak bunun yanında 2030-2035'lerde bile içten yanmalı motorlar kullanılacak.
Türkiye'de hibrit araç talebi toplam otomobil satışlarının yüzde 1'i kadar. Türkiye'de hibrite talep olursa burada da üretimi düşünebiliriz. 5-10 yıl içinde tüm ürünlerimizde hibrit olacak ama bunun Türkiye'de de olması için talebin artması gerekiyor."
- Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Özer
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer de yeni projeler üstlenmeye hazır olduklarını belirterek, "Yeni projeler üstlenmeye hazır olduğumuzu, başarı odaklılığımızı, üretimde kalitemizin sürekliliğini ve bunun yanı sıra verimlilik yönetimi açısından gücümüzü, Toyota yönetimine ispat ettik" dedi.

Özer, 1994 yılının ekim ayında ilk araçları Toyota Corolla'nın seri üretimine başlarken, daha kaliteli yerli üretim kavramını sektöre getirdiklerine dikkati çekerek, "2000'li yılların başlarında ise yaptığımız ihracat hamlesiyle ihracat odaklı üretim olgusunun sektörde öncelikle bizimle geliştiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Marmara depremi ve dünyanın ekonomik krizleriyle yılmadan mücadele ettiklerini aktaran Özer, "Tesisimiz başarılı performansı sayesinde üretim ve yatırım akışına layık görüldü.

Tüm ekip arkadaşlarım, her bir çalışanımız bugünkü başarımızda pay sahibidir. Her zaman uyumlu, işbirliği içinde olduğumuz ve katkılarını bundan sonra da sürdüreceklerinden emin olduğum yan sanayimize de çok güveniyoruz. Destekleri için tüm iş ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Özer, üstlendikleri birçok önemli projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini ifade ederek, "İlk üretimimiz, Corolla'dan sonra ilk global üretimimiz Verso'yu, birkaç sene sonra da daha farklı segmentte araç olan Auris'i ürettik. Nihayetinde 7 yıl ara verdiğimiz Corolla üretimine geçtiğimiz yıl usta fabrika unvanıyla geçtiğimiz yıl tekrar başladık" şeklinde konuştu.

Toyota'nın tüm çalışanlarıyla Türkiye'de başarılı olmaya devam edeceğini vurgulayan Özer, Türkiye ekonomisine katkılarını arttırarak sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA