Gerze'de Zeytinyağı Üretimi

Gerze Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2014 yılı ekim ayı ikinci sezon zeytinyağı üretimi başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz, yaptığı açıklamada, 2014 yılı ekim ayı itibarıyla zeytinyağı üretiminin ikinci sezonunu açtıklarını belirterek, "Gerzeli iki çiftçimize ait 100 kilogram yeşil zeytinle 2014 yılının ilk naturel zeytinyağı üretimini gerçekleştirdik. Gerze'nin iklim şartları nedeniyle havaların Ege ve Marmara bölgelerine göre daha çabuk soğuması sonucu zeytinlerde renk değişikliği başladı.

Bu nedenle yağ üretimini de başlattık" dedi.

İlçede zeytinciliğin gelişmesi için çalıştıklarını ifade eden Karadeniz, "İlçemizde yaklaşık 15 bin civarında zeytin ağacı bulunmaktadır. Her yıl asgari bin 500 zeytin fidanı da dağıtılmaktır. Yöremizde zeytinciliğin gelişmesi için insan sağlığına en uygun zeytinyağını en ileri teknik olan soğuk üretimiyle sağlamaktayız. Klasik zeytinyağı üretimlerinde sıcak su kullanılmaktadır. Kullanılan sıcak su zeytinde bulunan çok sayıda faydalı organik maddeyi etkisiz hale getirmektedir. Ayrıca su içinde çok sayıda istenmeyen madde de zeytinyağına geçmektedir. Bu nedenle ABD ve Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı soğuk teknik üretilmiş zeytinyağının tüketimine izin vermektedir" diye konuştu.

Gerze'nin tanıtılması ve pazar şartlarının geliştirilmesi için Türkiye'de üretimi halen çok az olan soğuk teknik zeytinyağı imalatının ilçede yapıldığını vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:
"Bu konuda bizlere yardım eden, destek olan önceki Sinop Valimiz Ahmet Cengiz'e çiftçilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Bu dönem itibarıyla Valimiz Yavuz Selim Köşger ve İl Genel Meclisi üyelerinin desteğiyle şişe dolum ve markalama için ekipman alımı ödeneği olarak müdürlüğümüze 10 bin lira aktarıldı. Bu ödenekle Gerze'yi her zaman hatırlatacak bir isimle marka oluşturmayı ve Gerze tavuklarından sonra ikinci bir tanıtıcı unsur yaratmayı planlıyoruz."
Kaynak: AA