Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği harita

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmasına, Ortadoğu'nun yakın tarihi hakkında akademik bilgiler vererek başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği harita
Bölgenin, Osmanlı bakiyesi olduğunu ve geçmişte İstanbul'dan yönetildiğini hatırlatan Erdoğan, sınırların 1. Dünya Savaşı'nın ardından cetvelle çizildiğini belirtti.

'CHURCHILL'İN HIÇKIRIĞI...'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, tarih literatürüne 'Churchill'in Hıçkırığı' olarak geçen rivayetten de bahsetti. Erdoğan, 'Ülkelerin adını vermek istemiyorum, fazla detaya girmek de istemiyorum ama iki ülkenin haritasında zikzak var. Buna da Churchill'in Hıçkırığı deniliyor' şeklinde konuştu.

HARİTAYI ÇİZERKEN HIÇKIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'Churchill'in Hıçkırığı ',tarih literatürüne girmiş bir rivayettir. Rivayet odur ki; Ürdün ile Suudi Arabistan arasındaki sınırın Amman'a yönelen bir girinti oluşturan zikzaklı kısmı, mükellef bir yemek sonrası bu işle ilgilenen İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in bir hıçkırığının sonucu oluşmuştur. Churchill, haritayı çizerken hıçkırmış, zikzak bu şekilde oluşmuş ve harita o haliyle belirlenmiştir. Literatüre “Churchill'in hıçkırığı” diye geçen olayın gerçeklik payı tartışmalı olmakla beraber, işaret ettiği algının, bölgenin dünü kadar bugününe de etkisi büyük olmuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği harita