Meclis CMK'da değişiklik teklifini görüşecek

Sözlü soruların ardından soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşmasını engelleyen CMK'da değişiklik yapan teklif, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Meclis CMK'da değişiklik teklifini görüşecek
Sözlü soruların ardından soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşmasını engelleyen CMK'da değişiklik yapan teklif, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Meclis, hem yaz tatili hem de bayram tatili dolayısıyla ara verdiği çalışmalarına yeni haftayla birlikte başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 14 Ekim Salı günü, bir saat süreyle milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.

Sözlü soruların ardından soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşmasını engelleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik yapan teklif ele alınacak.

Teklif, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisini, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilmesini öngörüyor.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kuruluyor

Teklifin bu hafta içinde yasalaşması halinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmelerine geçilecek.

Tasarıyla, merkezi İstanbul olan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla İstanbul'da devlet üniversitesi kurulacak.

Tasarıya göre, öğrenim süresi 2 yıl olan önlisans programları azami 4 yıl, öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programları azami 7 yıl, öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programları azami 8 yıl, öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programları azami 9 yıl içinde tamamlanacak.

Mali borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu tespit edilen vakıf üniversiteleri hakkında, verilen süre içerisinde mal durumunun düzeltilmemesi halinde YÖK gerekli tedbirleri alacak.

Alkollü içki satılan yerler ile dönüşüm programına alınan dershane ve öğrenci etüt merkezleri arasında en az 100 metre mesafe bulunmasına ilişkin yasal zorunluluk, geçiş sürecinde uygulanmayacak.

Hakim ve savcılara ek tazminat

Komisyonlar da bu hafta çalışmalarına başlayacak.

Adalet Komisyonu, hakim ve savcılara ek tazminat verilmesini de içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan teklifi görüşecek.

Teklife göre, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ile diğer tüm hakim ve savcılara 15.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek.

TBMM KİT Komisyonu da bazı kamu iktisadi teşebbüslerin 2011-2012 yılı hesaplarını denetlemeye, 15 Ekim Çarşamba gününden itibaren başlayacak.

Ayrıca bu hafta içinde, Volkan Bozkır'ın AB Bakanı olması dolayısıyla boşalan TBMM Dışişleri Komisyonu ile Naci Bostancı'nın AK Parti Grup Başkanvekili olması dolayısıyla boşalan TBMM Milli Eğitim Komisyonu başkanlıkları için de seçim yapılması bekleniyor.