Ahilik Kültürü Külliyede Yaşatılacak

Anadolu'daki esnaf teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin 800 yıllık felsefesi, ismini taşıyan külliyede her yönüyle yaşatılacak.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahilik kültürünün mimarı Ahi Evran-ı Veli'nin felsefesinin, belediyelerince hayata geçirilen "Külliye Projesi" ile yeniden canlandırılmaya çalışıldığını söyledi.

Bahçeci, ilk etap çalışmaları Haziran 2013'de başlayan proje kapsamında Ahi Evran-ı Veli'nin türbesinin de yer aldığı Ahi Evran-ı Veli Camisi'nin çevresinde düzenlemeler yapıldığını ve böylece mekana yeni bir ihtişam kazandırıldığını belirtti.

Projeyle Kırşehir'e ve Ahilik kültürüne önemli hizmetlerde bulunulacağına inandığını ifade eden Bahçeci, "Proje için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) geçen yıl 12 milyon lira destek sağladı. Bu yıl yapılan protokol çerçevesinde ise TOBB 10 milyon lira, TESK 4 milyon lira, TESKOMB ise 6 milyon lira destek verecek" diye konuştu.


- Camiyi, çoğunlukla Japon turistler ziyaret ediyor
Bahçeci, Kırşehir'in, "Ahiliğin başkenti" olarak adlandırıldığını ancak gelinen noktada sadece Ahilik Haftası'na sıkıştırılmış bir anlayışın ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Proje sayesinde bu anlayış, yılın 12 ayına yayılacak. Kırşehir'e gelip de Ahilik nedir diye merak eden insanların, bir külliye içerisinde Ahi Evran-ı Veli'yi ziyaret ederek, hem yazılı hem görsel materyallerle, aynı zamanda elektronik ortamda tüm bilgilere sahip olmalarını amaçlıyoruz. Ahi Evran Külliyesi'nde belirli ritüellerle açılıp kapanan Zanaatkarlar Çarşısı olacak. Buraya gelenler 800 yıl önceki haliyle Ahi esnafını, nasıl ticaret yaptıklarını görecek. Ahi Evran-ı Veli Camisi etrafındaki işleri tamamlayarak, vatandaşın hizmetine sunduk. Caminin tamamı ışıklandırıldı. Yaptığımız ışıklandırma ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalarla eski önemini yeniden kazanan Ahi Evran-ı Veli Camisi'ne yerli ve yabancı turistler ilgi gösteriyor. Işıklandırma ve çevre düzenlemesi yapılmadan önce camiye sadece cemaat geliyordu. Çalışmanın ardından geçen 13-14 aylık sürede çoğunluğunu Japon turistlerin oluşturduğu yaklaşık 3 bin turist bu mekanı ziyaret etti."

- Kesme taştan, 2 katlı binalar olacak
Projenin 66 bin metrekare alanda uygulandığına dikkati çeken Bahçeci, "Projeyi 4 etap şeklinde tasarladık. Tören alanı ile şed kuşatma törenlerinin yapılacağı alanı bitirdik. Ahilik Haftası kutlamalarını iki yıldır bu alanda gerçekleştiriyoruz. Bu yıl yapılan törene katılan Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu da projemizi beğendi" diye konuştu.

Bahçeci, proje kapsamında butik oteller, kafeler ve restoranların yer aldığı bir alan oluşturulacağını belirterek, "Külliyede, Zanaatkarlar Çarşısı, Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ahi Kütüphanesi bulunacak. Bu proje için belediye binası da yıkılacak ve bu alana dahil edilecek. Tamamı kesme taştan, 2 katlı yapılar inşa edilecek" ifadesini kullandı.
Yaşar Bahçeci, projenin ikinci etap çalışmalarının Kasım 2015'te tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA