Çamura 46 Yıldır Şekil Veriyor

Hüyük ilçesinde, günümüzde unutulmaya yüz tutan el sanatı meslekler arasında yer alan toprak işçiliğinin son ustası İsmail Arıkan, 46 yıldır çanak, testi ve çömlek imalatı yapıyor.

Mesleğe 9 yaşında başladığını belirten çömlekçi ustası İsmail Arıkan (57), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda duyduğu meraktan dolayı bu mesleğe başladığını söyledi.

Çanak, testi, çömlek, güveç kabı, vazo, saksı, küp çeşitleri gibi piyasanın ihtiyacı olan ne varsa toprağı çamur haline getirerek ürettiğini vurgulayan Arıkan, yaptığı işte artık yeni neslin de mesleğe ilgi göstermemesi nedeniyle yeni ustalar yetişmediğini anlattı.
Kendisine "çamuru işleyen adam" diyen Arıkan, Hüyük ilçesinde, çok eski yıllarda Ermeniler'in gelip bu sanatı başlatmasının ardından yöre halkının yüzde 80'inin bu meslekle ilgilenirken, günümüzde ise kalan tek ustanın kendisi olduğunu vurguladı.
Ürettiği toprak ürünlerini daha önceleri yurt dışına gönderdiğini fakat şu anda iç piyasanın ihtiyacını karşılamaya çalışmakla yetindiğini ifade eden Arıkan, toprak işçiliğinin de gelişen teknolojiden dolayı bakırcılık, elle işlenen semer, keçe, kilim gibi el sanatları gibi unutulmaya yüz tuttuğunu aktardı.
Arıkan, yaptığı ürünler için toprağı su ile karıştırıp çamur haline dönüştürdükten sonra makinesinden geçirip el işçiliği ile son şeklini vermeye çalıştığını dile getirdi. İsmail usta, üç çocuğa sahip olduğunu, çocuklarının zaman zaman kendisine yardım ettiğini söyledi.

El emeğini kazanca dönüştürdüğü bu mesleğin şimdilik geçimini sağlamaya yettiğini vurgulayan Arıkan, "Karnımızı doyuracak kadar çalışıyorum. Mesleği titiz yaparsan namerde muhtaç etmez, ahım şahım da kazandırmaz. Anadolu'da bu mesleği yapanlar parmakla gösterilecek kadar azaldı. Ben 1980 yılında İstanbul'da çalıştım. Bu işi orada da yaptım. Daha sonra kendi iş yerimi açtım, şimdi bugünkü atölyemde yapıp satıyorum. Günde, o günkü çalışma şevkime bağlı olarak 200-300 toprak ürünü yapabiliyorum" dedi.

Kaynak: AA