Unamı 'Güvenli Geçiş' İstiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Misyonu'nun (UNAMI), Enbar ilinde insani durumun kritik olmasından dolayı sivillere yardım ve acil durum malzemesi ulaştırılması için güvenli geçiş sağlamaya çalıştığı bildirildi.

BM Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov yaptığı yazılı açıklamada, "Enbar ilinde kritik olan insani durumun, operasyonlar devam ettikçe daha da kötüleşmesi bekleniyor. BM, zor durumda olan aileler ve sığınmacı ailelere yardım ve acil durum malzemeleri ulaştırmak için güvenli geçiş sağlanması amacıyla insani yardım faaliyetleri yürüttüğü müttefiklerinin yanı sıra Irak Hükümeti ve bölgesel otoritelerle sıkı bir çalışma yürütüyor" dedi.

Yaklaşık 5 bin ailenin Enbar'daki çatışmalardan kaçarak çevre illere sığındığı belirtilen açıklamada, BM ajanslarının, birinci sorun olan güvenli geçişin sağlanması halinde yardımları dağıtabilmek için halkın ihtiyaçlarını belirlemeye çalıştığı kaydedildi.
Resmi olmayan verilere göre, Enbar'dan 12 bin aile göç etti. Göç edenlerden 13 bin kişi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığındı.
Irak'ın batı kesimindeki Enbar'da hükümet karşıtı gösterilerin düzenlendiği kampın dağıtılması ve Maliki yönetimi karşıtı protesto eylemlerine destek veren milletvekili Ahmed Alvani'nin gözaltına alınmasının ardından şiddet olayları başlamıştı.
Enbar ili genelinde ordu ve bazı aşiretler ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyeleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Kaynak: AA