'Kırımlı-korkunç Yıllar' Filmi Tanıtıldı

İkinci Dünya Savaşı'nda Kırım Türkleri'nin yaşadığı acıları anlatan, Cengiz Dağcı'nın "Korkunç Yıllar" romanından uyarlanan ve çekimlerine 24 Ocak'ta başlanacak "Kırımlı-Korkunç Yıllar" filmi tanıtıldı.

Hilton Otel'de düzenlenen tanıtım etkinliğine, filmin destekçilerinden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, yapımcı Avni Özgürel, yönetmen Burak Arlıer, oyuncular Selma Ergeç, Murat Yıldırım, Gülçin Santırcıoğlu, Bülent Alkış ve Burç Kümbetlioğlu katıldı.

Vali Tuna, yaptığı konuşmada, Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gerçekleştirdikleri hemen her işe "Yunus misali sevgi kattıklarını", ortak kültür mirasını geleceğe aktardıklarını ifade eden Tuna, geçmişte yaşanan acıları paylaşmak için de ortamlar hazırladıklarını söyledi.

Tuna, daha önce Kırım ve Ahıska Türkleri için film projeleri gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Bu çalışmaların devamı niteliğinde başka bir filmimizin de hayat bulacak olması heyecanımızı artırmaktadır. Cengiz Dağcı'nın usta kalemiyle Kırım Türkleri'nin İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı dramı ele alan Korkunç Yıllar romanının beyaz perdeye aktarılmasıyla geçmişte yaşadığımız acıları bir kez daha hatırlayacağız ve hatırlatacağız. Bizim bu çalışmaları gerçekleştirmekteki amacımız kesinlikle ayrılıklar için değil, birlik içindir. Tıpkı Kırım Türkü İsmail Gaspıralı'nın dediği gibi 'Dilde, fikirde, işte birlik' içindir. Tıpkı Mevlana hazretlerinin dediği gibi 'Damla değil, umman olmak' için, tıpkı Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi 'İri olmak, diri olmak' içindir" diye konuştu.


- "Filmin, geçmişimizden geleceğimize ışık tutmasını temenni ediyorum"

Çekilecek filmin konusunu, savaşın acı hakikatinin oluşturduğunu anlatan Tuna, "Hep birlikte güzel yarınlara doğru, 'Dilde, fikirde, işte birlik olmak ümidiyle yapılacak bu filmin, geçmişimizden geleceğimize bir ışık tutmasını temenni ediyorum" dedi.

Filmin yapımcısı Avni Özgürel, filmin yalnızca Türkiye ve Kırım'da değil, Avrupa'da da büyük ilgi göreceğini belirterek, sinema dünyasında farklı bir pencere açmasını umduğunu kaydetti.

Özgürel, filmin bütçesini 5,5 milyon lira civarında belirlediklerini, bunun önemli bir kısımının Eskişehir2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından sağlanacağını söyledi.

"Türk Pasaportu" isimli filme de imza atan yönetmen Burak Arlıel, İkinci Dünya Savaşı'na ilişkin bugün kadar pek çok filmin çekildiğini hatırlatarak, "Cengiz Dağcı'nın romanından esinlendiğimiz ve ortaya çıkardığımız senaryoyla çekeceğimiz film, bugüne kadar yapılmış Hollywood filmlerinden daha başka bir yapım olacak" dedi.

Filme çok iyi hazırlandıklarını vurgulayan Arlıel, herkesin heyecan içinde çekimleri beklediğini dile getirdi.
Filmin oyuncularından Murat Yıldırım, projeye desteğinden dolayı Vali Tuna'ya teşekkür etti.
Filmde, "Kırımlı Sadık" isimli bir teğmeni canlandıracağını aktaran Yıldırım, başarılı bir film çekeceklerine inandığını ifade etti.

Oyuncu Selma Ergeç, filmde "Maria" karakterini canlandıracağını kaydederek, "Alman-Polonya asıllı bir kadın. Sınırda yaşamış ve ailesi İkinci Dünya Savaşı'nın başında Naziler tarafından öldürülmüş. Hayattaki yalnız duruşunu bir güce çevirerek, direnişe katılıp Polonya kalelerinde direnişçilere yardım eden ve yolu Sadık ile kesişen bir karakter olacak" diye konuştu.

Senaryosunu Atilla ve Nil Ünsal'ın kaleme aldığı filmin çekimlerine, 24 Ocak'ta Afyonkarahisar'da başlanacak, Bolu Aladağ'da kurulan platoda tamamlanacak.
Filmin görüntü yönetmenliği Feza Çaldıran, sanat yönetmenliği Vahit Yazıcı, kostüm tasarımı Fadim Üçbaş'ın sorumluluğunda olacak. Filmin dünya sinemalarına dağıtımı ise Warner Bross tarafından yapılacak.
Kaynak: AA