Metin Feyzioğlu: HSYK'nın inceleme yetkisi yok

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, HSYK’nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında inceleme yapma yetkisinin bulunmadığını belirtti.

Metin Feyzioğlu: HSYK'nın inceleme yetkisi yok
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, HSYK'nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında inceleme yapma yetkisinin bulunmadığını belirterek, “Olsa olsa suç duyurusunda bulunabilir. Yoksa kendisinin bir inceleme yapma yetkisi yok” dedi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve baro yöneticilerinin yargılandığı davayı takip ettiği Silivri Adliyesi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. HSYK'nın savcılar ve emniyet müdürü hakkında başlattığı incelemeyle ilgili konuşan Feyzioğlu, “Ciddi bir iddia vardı savcının defalarca yurt dışına çıktığı yönünde. Çıkabilir ama bu çıkışlarından bir kısmının ücretinin bir işadamı tarafından ödenmesi ciddi bir olaydır. HSYK'nın incelemesi elbette doğaldır. Anlaşıldığı kadarıyla yargıya intikal edecektir ya da etmek üzeredir. Gereği yapılacaktır. Biz herkes için suçsuzluk karinesinin lekelenmemesi hakkını esas sayarız. Vaktiyle bazı kişiler kendileri iş yaparken, kendileri yargı gücünü kullanırken, insanları düşman olarak görmüş, lekelenmeme haklarını saymamış ve savunma haklarını ellerinden almış olsa da biz herkes için, bunları yapanlar için de'savunma hakkı' deriz,'adil yargılanma hakkı ve lekelenmeme hakkı' deriz” diye konuştu.

“Önemli bir savcının, bir işadamının yardımıyla tatil yapması hukuki anlamda ne kadar etik?” sorusu üzerine ise Feyzioğlu, “Varsa böyle bir şey elbette çok ciddi yakından bakılması gerekir. Hangi menfaat karşılığı gidilmiştir veya böyle bir menfaat var mıdır, dost mudur, dostluk mudur bunun konuşulması lazım. Eminim yargı sürecinde bu ortaya çıkar. Yolsuzluk soruşturması son derece önemli ama yolsuzluk soruşturmasını yürütenleri dün bildiğimiz pek çok davada, örneğin Ergenekon, Balyoz davasında çok ciddi hukuka aykırılıklarla tanıdık. Dolayısıyla lütfen hiçbirimiz bu topluma en büyük haksızlık olan unutkanlık hastalığına kapılmayalım. Yolsuzluk soruşturması sonuna kadar yürütülsün ama lütfen yürütenleri kahraman ilan ederek, bugün onların büyük yanlışları sebebiyle zindanlara terk edilmiş olan insanları bir kere daha orada per perişan etmeyelim” dedi.

HSYK'nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında inceleme başlatmasıyla ilgili bir soruya da yanıt veren Feyzioğlu, “Ben yanlış bir haber olduğunu düşünüyorum. Çünkü HSYK'nın kapsamında olan bir kişi değil. Olsa olsa suç duyurusunda bulunabilir. Yoksa kendisinin bir inceleme yapma yetkisi yok” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA