İzmir’den Dünyaya Kemik İliği Umudu

Türkiye’de, üçüncü merkez olarak İzmir Tepecik Atatürk ve Eğitim Araştırma Hastanesinde kurulması için çalışmaları yürütülen kemik iliği bankası için önemli bir aşama kaydedildi.

İzmir’den Dünyaya Kemik İliği Umudu
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile protokol hastanesi olan Tepecik AEH, Doku Tipi Laboratuvarı Avrupa Immunogenetik Akreditasyon (EFI) belgesine sahip oldu.
Müjdeli haberi veren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi(İKÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu Prof.Dr. İbrahim Pirim,”İlk defa Sağlık Bakanlığına ait bir hastane olan, İKÇÜ ile de protokole sahip Tepecik AEH böylesine önemli bir akreditasyona sahip oldu. Şimdi üçüncü kemik iliği bankasını İzmir’de organize edebileceğiz” dedi.

EFI’nin Avrupa’da yapılan tüm organ nakilleri, hücre nakilleri, doku nakilleri ile ilgili testlerin standardını geliştirmekle ilgili bilimsel bir kuruluş olduğunu ifade eden Prof.Dr. Pirim, İstanbul ve Ankara Üniversite hastanelerinin ardından Türkiye’nin akrediteli üçüncü merkezine kavuştuğunu belirtti.


Prof.Dr. Pirim, Türkiye’de üçüncü kemik iliği bankasının İzmir’de kurulacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu kemik iliği bankası için EFI büyük önem taşıyor.Kordon kanı bankası içinde bu akreditasyon önem taşıyor. EFI yetkilileri, Tepecik’teki laboratuvarımızı denetledi. Burada yapılan testlerin uygunluğuna, standardına baktı. Artık kemik iliği donörü toplayabileceğiz. Kemik iliği bekleyen hastalar için tarama yapma imkânına sahip olacağız Yurtdışından transplantasyon için Türkiye’ye gelen yabancı hastanın, sigorta şirketinin tüm ödemelerini kabul ettiği bir merkez olması açısından bu belge oldukça önemlidir.”

HAYDİ İZMİR BAĞIŞA
Bundan sonra gönüllü bağışçılara büyük önem düştüğünü ifade eden Prof.Dr. Pirim, tüm İzmir’e nakil bekleyen hastalara umut olmak için çağrıda bulundu. Prof.Dr.Pirim, İstanbul’un 30 bine yakın donörü olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya kemik iliği bankası sitesine baktığımızda bu donörün kullanılabilir olması için belli bir datada olması lazım. Böyle olunca kullanılabilir sayı çok düşüyor. Ama donör sayımızın 200 bin olduğunu düşünün. Bulma şansı bir o kadar yükselecek. Bizim gayretimiz Ankara, İstanbul ve İzmir toplamında 100 binleri geçmiş bir kemik iliği donör bankası oluşturmak ve taramalarda daha çok insana doku bulmaktır.”
İzmir’deki ilk hedeflerinin 2000 bağışçıya ulaşmak olduğunu söyleyen Prof.Dr. Pirim, sözlerini şöyle tamamladı: “En son heyecan ve umutla takip ettiğimiz minik Melis örneği vardı. Türkiye’deki bankalar tarandı,donör bulunamadı. Almanya’daki bankadan olumlu sonuç geldi. Kurulacak banka sayesinde Almanya’daki bir hasta, İzmir’deki kemik iliği bankasından donör bulma şansına sahip olacak.Böylece dünyadaki bir hastanın da yeni bir kemik iliği bankasıyla sağlığına kavuşma şansı artmış olacak.”
Kaynak: İHA