Uluslararası Su Sempozyumu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nin sığlaştığını ve dolma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, "Büyük Körfez Projesi"ni hayata geçirerek yüzülebilir İzmir Körfezi hayalini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Kültürpark İzmir Sanat'ta düzenlenen Uluslararası Su Sempozyumu'nun açılışında konuşan Kocaoğlu, sempozyumun "İklim değişikliklerinin kıyı kentlerine etkisi" ana teması etrafında yapıldığını hatırlatarak, "İklim değişikliği ve küresel ısınma hakkında konuşup tereciye tere satma niyetim yok. Küresel ısınmayı uzmanlarına anlatacak değilim öyle bir bilgi ve yetim zaten yok" dedi.

Kocaoğlu, sempozyumda bilim insanlarının iklim değişikliklerine geliştirecekleri yeni yöntemlerden ve bulgulardan istifade etmeye çalışacaklarını kaydederek, "Küresel ısınma bir olgu. Doğanın bize yaptığı uyarıları acilen dikkate almamız gerekiyor" diye konuştu.

Kocaoğlu, İzmir'in 3 tarafı dağlarla çevrili bir kent olarak iklim değişikliklerinden kaynaklanan birçok tehlikeyle karşı karşıya kaldığına işaret etti, Büyükşehir Belediyesi olarak bunlara karşı aldıkları tedbirleri anlattı.
İzmir'de şiddetli yağışlarda meydana gelen su baskınlarına değinen Kocaoğlu, Mavişehir ve İçelli Son Durak gibi yerlerde yaşanan su baskınlarına karşı buralara su pompaları kurarak baskınların önüne geçtiklerini dile getirdi.
- "Körfezin dolma tehlikesi var"
İzmir Körfezine 16 derenin döküldüğünü ve giderek sığlaştığını ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Körfezin dolma tehlikesi var. Buna karşı bir proje yaptık. Şu anda ÇED aşamasında. Bir yandan liman yolunun derinleştirilmesi ve limanın geliştirilmesi diğer taraftan da sığlaşmış olan bölgeye 13,5 kilometre uzunluğunda bir sirkülasyon kanalı yaparak körfezin yaşamını sürdürmesini sağlayacağız. Son aşamaya geldik araç gereç ve ekipmanlarımız hazır. Dere ağızlarını derinleştirme çalışımları yapıyoruz. Büyük Körfez Projesi sonucunda yüzülebilir körfez hayalini gerçekleştirmek istiyoruz."
Kaynak: AA