Ankara'nın son amblemine mahkemeden onay

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “Atakule silueti, iki adet minare ve hilalin üst kısmında Ankara Kalesi figürleri ile 5 yıldızdan” oluşan amblemine yapılan itiraz, 4. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Ankara'nın son amblemine mahkemeden onay
Böylelikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin amblemi mevcut haliyle onaylanmış oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisi, Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin iptali üzerine 15 Temmuz 2011’deki olağan oturumda yeni amblemi belirlemişti. Hem Türkiye tarihine hem de Ankara’ya ilişkin çeşitli özellikler taşıyan amblem, Belediye Meclisi’nde kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştı.

Yeni amblemin kullanımına ilişkin yapılan itiraz ise Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından değerlendirildi. Mahkeme, “81 Madde ile (5272 sayılı Belediye Kanunun 81. Maddesi) Belediye Meclislerine, Belediyeyi tanıtıcı amblem, bayrak ve falama belirleme konusunda Karar alma yetkisi tanınmış olup, Anılan yetki uyarıcınca davalı idarece, Ankara’yı kendine özgü kimliği ile tanıtıcı nitelikte olan bir şekilde oluşturulan amblemin belirlenerek kabulüne ilişkin dava konusu Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararında hukuka aykırılık görülmemiştir” diyerek, davacı Rahmi Kumaş’ın ambleme yaptığı itirazı reddetti.

Ankara 4. İdare Mahkemesinin kararı ile Ankara’nın amblemi hukuken bir kez daha onaylanmış oldu. İtirazın reddedilmesi ile amblem aynı şekliyle kullanılmaya devam edecek.

- 5 YILDIZ TÜRK TARİHİNİ YANSITIYOR

Amblemin kabul edildiği Belediye Meclisi toplantısında amblemin anlamı şöyle açıklanmıştı:

“Amblemin altındaki hilal ve yıldız ülkemizin bağımsızlığını, milletimizin birlik ve bütünlüğünü yansıtmaktadır.

Amblemin üstündeki 5 adet yıldız, Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin Başkentlerini sembolize etmektedir. (Konya, Bursa, Edirne, İstanbul ve Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara)

Yukarıya doğru yükselen minareler ve ortasındaki Atakule silueti Hacettepe sırtlarından Güney’e bakışta Kocatepe Camii arasından Atakule’nin görünen siluetidir.

Amblemin altındaki hilalin üstünde görülen kale figürleri de tarihi Ankara Kalesi’dir.

Amblemin fon rengi gece mavisi üzerine ultramer mavisi olarak tespit edilmiştir. Ancak amblem değişik yerlerde, günün önemine göre orijinal dizayn bozulmamak kaydıyla çeşitli renklerde kullanılabilir.

Amblemimiz yukarıdaki şartlara uygun olarak aynı zamanda flama olarak da kullanılır.”