Uganda'daki Eşcinsellik Karşıtı Düzenleme

Uganda parlamentosundan geçirilen ve devlet başkanından onay bekleyen eşcinsellik karşıtı yasaya AB'nin tepkisi sürüyor.

AB'nin Uganda Temsilcisi Büyükelçi Kristian Schmidt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşcinsel birlikteliklere ağır ceza getiren yasadan "esef duyduklarını" söyledi.

Yasanın parlamentodan geçirilmesinin ardından tepkilerini vakit kaybetmeden dile getirdiklerini hatırlatan Schmidt, "Bizim görüşümüze göre insan hakları, cinsel eğilim, cinsiyet ve din temelinde herhangi bir azınlığa zulüm içermez" diye konuştu.

Schmidt, yasayı onaylamayan Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin çekincelerini paylaştığını da ifade etti.

Uganda parlamentosundan 20 Ocak'ta geçirilen yasada "eşcinsel eylemde bulunanlara" 14 yıl, küçük yaştakilerle eşcinsel birliktelik kuranlaraysa ömür boyu hapis cezası öngörülüyor. Yasa, bu tür birlikteliklere tanıklık ettiği halde yetkililere bildirimde bulunmayanlara da ceza getiriyor.
Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, "eşcinselleri yeraltına iteceği" gerekçesiyle yasayı onaylamayı reddetmişti.
Anayasa uyarınca devlet başkanının bir yasayı 30 gün içinde imzalaması ya da yeniden görüşülmek üzere parlamentoya göndermesi gerekiyor. Devlet başkanının yasayı ikinci kez parlamentoya geri göndermesi durumundaysa, parlamentoda üçte ikilik çoğunluk elde edildiğinde düzenleme yürürlüğe girebiliyor.
Kaynak: AA