Kızılırmak, Kar Yağışı Bekliyor

Çankırı Karatekin Üniversitesi Kızılırmak Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Öz, yağışların yetersizliği nedeniyle Kızılırmak'taki su seviyesinin düştüğünü ve adacıklar oluştuğunu söyledi.

Ziraat ve Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurak geçen mevsim dolayısıyla Kızılırmak'ın su miktarının sulama sezonu öncesi arzulanan seviyeye ulaşmamasının endişe verici olduğunu anlattı.
Kızılırmak'ın Türkiye'de su oranı açısından sayılı ırmaklar arasında bulunduğuna dikkati çeken Öz, "Bu yıl yağışların yetersiz yağmasından dolayı Kızılırmak'ta su seviyesi düşük miktardadır. Irmak içinde adacıklar oluşmuş durumda. Bu zamanlarda yağan yağmurlar ve eriyen karlar nedeniyle dolayı ırmakta çok fazla su olurdu. Ben 5 yıldır bu ilçedeyim, ırmakta bu zamanlarda suyun debisi oldukça fazla olurdu ama şimdi böyle değil. İnşallah kar ve yağmur yağar da su sıkıntımız olmaz" ifadesini kullandı.
Geçen yıl yaklaşık 8 aydır İç Anadolu bölgesine yeterli yağış düşmediğini belirten Öz, eylülde hububat eken üreticilerin yağışa hasret kaldığını dile getirdi.
"Topraklarımız kar yağışıyla suya doymaktadır" diyen Öz, "Bu bölgede yağış olmadığı için tohumlar toprakta bekliyor. Bazı bölgelere az da olsa yağış düştü ama devamı gelmedi, toprak kuru olduğu için tohumlar da kurudu. Önümüzdeki mart ayına kadar yağış alırsa bu tohumlar çimlenecektir. Temennimiz marta kadar düzgün yağış olması, bu suların toprakla buluşması ve havaların ısınmasıyla bitkilerin çimlenmesidir" şeklinde konuştu.

Kuraklığın insan hayatını tümüyle etkilediğine işaret eden Öz, Türkiye'de her yıl 20-22 milyon ton civarında buğday ve 8 milyon ton arpa üretildiğini, kuraklık nedeniyle kaba yem sıkıntısı yaşanabileceğini, bunun da ithalatı artırabileceğini dile getirdi.
İlçe sakinlerinden Ramazan Sert ise Kızılırmak'taki su seviyesinin daha önce hiç bu kadar düştüğünü görmediğini aktararak, yağış olmaması durumunda mahsul alamayacaklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA