'Yavrularını Böyle Koruyor'

Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilenlerden biri olan ciklet balıklarının dişisi, yumurtalarını korumak için ağzında taşıyor.

Dişi ciklet balıkları, ağızlarını kuluçka olarak kullanarak yumurtalarını ortalama 10-20 gün ağzında tutuyor ve bu dönemde hiçbir şey yemiyor.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Çetin Yağcılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dişi ciklet balıklarının yumurtaları ağzında taşımasının en ilginç yönleri olduğunu söyledi.

Kuluçka döneminde dişinin yumurtaları ağzında taşıyarak onları tehlikelere karşı koruduğunu belirten Yağcılar, şöyle konuştu:
"Ciklet balıklarının bu özelliğine diğer balık türlerinde az rastlanıyor. Döllenme döneminde dişinin döktüğü yumurtalar döllenir ve dişi onu ağzında kuluçkaya alır. Ağızda kuluçka süresi yaklaşık olarak 10 gün ile 20 gün arasında değişmektedir. Bu dönemde dişi yumurtaları ağzında döndürerek yumurtaların havalanmasını ve mantarlaşarak bozulmasını önler. Dişi balık 20-50 arasındaki yumurtayı ağzında taşıyabilir."
Yağcılar, ciklet balıklarının doğal ortamda yumurtalarını dışarıda koruduğunu ancak tehlike anında tekrar yumurtaları ağzında topladığını vurguladı.
Bazı akvaryumcuların balıkların yumurtalarını kusmasını sağladığını ve yumurtaları kuluçka makinesine alarak çıkmasını beklediğini belirten Yağcılar, Türkiye'de en çok tercih edilen türün Malavi cikleti olduğunu kaydetti.

Ciklet balığı üreticisi Uygar Karakoç ise ciklet balığının doğadaki ilginç yaşam örneklerinden birisini sergilediğini söyledi.

Balıkları yumurtadan çıkmadan birkaç gün kala kusturduklarını ve özel bir bölmede saklayarak yavruların çıkmasını sağladıklarını dile getiren Karakoç, "Anaç balık 10 ile 20 gün hiçbir şey yemiyor. Ağzında yumurta olduğunu da şişlikten anlıyoruz. Gerçekten enteresan bir durum" diye konuştu.

Kaynak: AA